Lauluduo ja pariskunta Eve & Ossi: Olemme toisillemme peili

 

”Eve sai viisailla ajatuksillaan ja rohkaisevilla sanoillaan minut uskaltautumaan ja hyppäämään seurusteluun”, Ossi kiittää puolisoaan

Even ja Ossin herkkä musiikki soi Radio Deissä ympäri vuoden. Marraskuussa pariskunta kävi Herätys!-lähetyksessä Matias Villbergin vieraana kertomassa uudesta musiikistaan sekä parisuhteestaan ja siitä, miten syntyy kestävää rakkautta.

Eve & Ossi -duon Eveliina ja Ossi Mäki-Reinin syksy on ollut täynnä keikkoja, ja kilometrejä tulee mittariin vuodessa jopa 50 000. Vielä ennen joulua ilmestyi uusi albumillinen maanläheistä ja tunnelmallista musiikkia. Eve kertoo, että vaikka levyn kappaleet ovat yksilöitä, niiden läpi kulkee selkeä rukousteema.

Koruton rukous on myös laulu Anna mun kaikki kestää, jonka he esittivät Radio Dein suorassa lähetyksessä.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

 

Taas yksi viikko elämätöntä elämää

siltä se joskus tuntuu kun tunnit häviää

Hukkuu sumuun, jota arjeksi nimitetään

värejä maailman pimitetään

 

Jossakin viikko sireenin synkkää ulinaa

Jossain laskujen vuori joka lamaannuttaa

Pommisuojassa ja konttorissa painetuin päin

salassa huokaistaan jotenkin näin

 

Anna mun kaikki kestää

kauhut jotka kertoo maailman pimeydestä

Ja se pahuus, joka nousee omasta ytimestä

Anna mun kaikki kestää.

 

Anna mun selvitä tästä

löytää vielä hopeareunus hämärästä

Ja niin kauan kuin iskuja ei voi estää

anna mun ne kaikki kestää

 

Lauluduon joulunalusaikaa teemoitti tänä vuonna myös Operaatio Joulun Lapsi, jonka kummeja he ovat. Kampanja on saanut näkyvyyttä keikoilla sekä somekanavissa, ja he tekivät myös kenkälaatikkojen jakelumatkan Moldovaan. Pariskunta on myös tehnyt kampanjan teemalaulun Kenkälaatikollinen kauneutta.


Eve puhui Ossin sitoutumiskammon pois

Even ja Ossin radiovierailu osui Kristityt Yhdessä ry:n Kestävää rakkautta -teemaviikolle. Juontaja Matias Villberg halusi kuulla paitsi vieraiden rakkaustarinan myös kestävän parisuhteen pohjan.

− Me tavattiin ihan ensimmäisen kerran Oulussa, Eve kertoo.

Ossi oli siellä keikalla ja myös Eve oli kaupungissa, joten hän meni kuuntelemaan.

− Siinä vähän jutusteltiin keikan jälkeen ja nähtiin joitakin kertoja myöhemmin muilla keikoilla.

Kun Ossi muutti syksyllä 2012 Jyväskylään, päästiin oikeasti tutustumaan toisiimme. Ruvettiin tekemään yhteistä joulukonserttia, ja sen tiimoilla sitten oli luontevaa tutustua, Eve kertoo.

Ossi sanoo, että heti ensimmäisestä tapaamisesta lähtien he huomasivat tulevansa hyvin juttuun. Kun Jyväskylän joulukonsertti oli ohi, tulikin tarve miettiä, mitä muuta voisi ruveta yhdessä harjoittelemaan.

− Aika pian siinä sitten tulivat puheeksi seurusteluasiatkin. Olin onnistunut aikaisempina vuosina muodostamaan itselleni kunnon sitoutumiskammon. Se oli semmoinen pieni kriisin paikka siinä alussa.

Kun epämääräistä vaihetta oli jonkin aikaa kestänyt, Eve sanoi, että joku ratkaisu tilanteeseen olisi hyvä kehitellä.

− Eve sai viisailla ajatuksillaan ja rohkaisevilla sanoillaan minut uskaltautumaan ja hyppäämään seurusteluun, Ossi kiittää.

Even mukaan pari pohti aluksi, mitä seurustelu on ja mikä sen tarkoitus on.

− Keskusteltiin, että se voi päättyä vain hyvin. Jos se päättyy avioliittoon, se on hyvä asia. Jos se päättyy eroon, niin sekin on hyvä asia.

 

Puhumalla selviää

” Anteeksiantaminen tapahtuu myös puhumisen kautta.”

 

Pariskunta on mennyt monen tilanteen läpi keskustelemalla, ja sitä puhumista Ossi on oppinut Eveltä.

− Olen aina ollut todella huono puhumaan. Toinen mitä olen oppinut, on anteeksi pyytäminen ja antaminen. Ja että anteeksi voi pyytää aika nopeasti, eikä tarvitse jatkaa sitä riitaa kovin pitkälle, Ossi sanoo.

Eve on itse oppinut Ossin avulla huomaamaan, millainen hän itse on. Hänen on esimerkiksi vaikeaa myöntää sitä, että on väärässä.

− Minä haluaisin olla oikeassa. Olen toivoakseni oppinut myöntämään paremmin, että tällä kertaa en ollutkaan.

Ossi toteaa, että toinen ihminen on peili, jonka kautta oppii itsestään asioita, joita ei välttämättä haluaisikaan tietää.

Erimielisyyksiäkin keikoilla kiertävälle pariskunnalle matkoilla tulee. Miten niistä tilanteista selviää hymyillen esiintymislavalle?

− Koen tärkeäksi sen, että sanotaan ääneen se mikä ärsyttää. Silloin toinen voi siihen reagoida jollakin tavalla, Eve sanoo.

Matias Villberg ehdottaa, että kestävän rakkauden peruspilareita ovat usko, toivo, rakkaus ja rukous. Mutta mikä on Even ja Ossin viides pilari?

Ossin mukaan heidän avioliittonsa tärkein pilari on juuri anteeksi antaminen ja anteeksi pyytäminen. Vahvana vaikuttavat myös tahto ja sitoutuminen, joihin molemmat ovat jo alttarilla lupautuneet. Se antaa turvallisuutta, kun tietää, ettei toinen ole lähdössä pois.

Evelle tärkeintä on puhuminen.

− Jos et jaa puolison kanssa ajatuksia, niin tavoitteet eivät yhdisty. Anteeksiantaminen tapahtuu myös puhumisen kautta.

Teksti: Heikki Paatelma, Matias Villbergin haastattelun pohjalta
Kuva: Matias Villberg

Kuuntele Even & Ossin haastattelu Dei Plussasta, Radio Dein Herätys!-lähetyksessä 10.11.2023, kohdasta 0:23:50.

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)