Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Olof Edsinger Teologisilla opintopäivillä: ”Puhetta eheytyksestä on syytä välttää”

 

Kuva: Petri Vähäsarja.

Edsingerin mukaan Jumala voi jopa muuttaa ihmisen seksuaalisen suuntautumisen, mutta se on harvinaista. Hän muistutti, että suuntautumisesta riippumatta kaikkia kristittyjä kutsutaan ”kulkemaan kiusauksineen kapeaa tietä”.

Ruotsin evankelisen allianssin pääsihteeri Olof Edsinger puhui Perusta-lehden teologisilla opintopäivillä 4.1. aiheesta ”Miten olla kirkko sateenkaarenvärisessä kulttuurissa”.

Hän analysoi alkuun, millaisessa kulttuurissa Pohjoismaissa eletään. Vallalla ovat hänen mukaansa yksilökeskeisyys, narsismi ja ”curling-mentaliteetti”, jolla Edsinger tarkoitti sitä, että sosiaalisessa kanssakäymisessä vältellään kaikkea, mikä voi johtaa konfliktiin.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

– Puhutaan vain niistä asioista, joista ollaan samaa mieltä, koska muuten ystävyys on vaarassa, hän kuvasi.

– Kirkko saattaa tällaisessa ympäristössä olla ainoa taho, jolla on näkemyksiä siitä, miten ihmisten pitäisi elää.

Edsinger jatkoi, että Ruotsissa puhutaan myös paljon ihmisoikeuksista.

– Ne käsitetään siten, että jos et hyväksy kaikkea, jota kutsutaan rakkaudeksi, olet ihmisoikeuksia vastaan.

– Kuitenkin esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut, ettei kielteinen suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliittoon ole syrjivää, Edsinger huomautti.

– Tähän liittyvässä keskustelussa tarvitaan paljon harkintaa.

Maailmankuvat törmäävät

Edsinger kiinnitti huomiota pohjoismaisissa yhteiskunnissa vallitsevaan ”marxilaiseen käsitykseen vallasta”.

– Sen mukaan kysymys vallasta on tärkeämpi kuin kysymys totuudesta.

Vallan suhteen marginaalissa olevat ryhmät nähdään automaattisesti sorrettuina.

– Puhutaan siitä, kuka on uhri. Valtaapitävät kuuntelevat sekä Suomessa että Ruotsissa Setaa, koska se markkinoi itsensä syrjittyjen asialla olevana.

– Syrjittyjen puolustaminen onkin kristillistä. Jeesuksen valta-analyysi on kuitenkin erilainen kuin Setan. Jeesus ottaa huomioon sekä vallan että totuuden. Hän meni syrjittyjen luokse, mutta sanoi silti esimerkiksi aviorikoksesta tavatulle naiselle, että mene äläkä enää tee syntiä.

Edsingerin mielestä sateenkaariliikkeen ja perinteistä kristillistä avioliittonäkemystä edustavien välisessä jännitteessä on pohjimmiltaan kyse kahden erilaisen maailmankuvan yhteentörmäyksestä.

– HBTQ-liikkeessä korostetaan, että seksuaalinen identiteetti, jonka voi itse löytää, on ratkaiseva asia, jotta ihminen voi toteuttaa itseään.

– Kuitenkin todellinen vapaus on sitä, että Jumala vahvistaa sen, kuka minä olen, eikä se liity pelkästään seksuaalisuuteen. Kirkkona meidän pitää kiinnittyä Raamatun sanaan. Olemme Jumalan kuvia ja kaipaamme kohdata Luojamme. Kukaan ihminen ei voi vahvistaa sitä, kuka olen identiteetiltäni, Edsinger vertasi.

Hän jatkoi, että Raamattua voi tulkita monella tavalla, mutta toiset tulkinnat ovat parempia kuin toiset.

– Tärkeimmät asiat ovat Raamatussa selkeitä, ja tämä koskee myös kysymystä seksuaalisuudesta.

Tärkeitä seksuaalikysymysten suuntaviivoja saadaan Edsingerin mukaan myös kirkon historiasta.

– Kirkko on monin paikoin haastanut heimoyhteisöt, joissa avioliittoon ei tarvittu molempien osapuolten suostumusta, vaan asiasta päättivät suvut. Tämä on ollut sosiaalinen vallankumous ja suuri vedenjakaja historiassa. Samoin kirkko on haastanut moniavioisuuden ja lapsiavioliitot.

Kirkko ei saa vaieta

Edsinger antoi kotimaastaan esimerkkejä siitä, ”miten pitkälle ollaan valmiita menemään jos luovutaan luomisjärjestyksestä”.

– Ruotsissa on pappeja, jotka kannattavat polyamoriaa, ja liberaali nuorisoliitto on halunnut laillistaa muun muassa nekrofilian.

Kirkon pitää Edsingerin mukaan puhua seksuaaliseen identiteettiin liittyvistä kysymyksistä rohkeasti.

– Muuten kuullaan vain sekulaari ääni.

– Mutta meidän on puhuttava myös heteroiden seksuaalisista synneistä, kuten esimerkiksi avosuhteista. Tärkeää on alleviivata eroa seksuaalisen suuntautumisen ja tekojen välillä. HBTQ-liikkeessä tätä eroa ei tehdä. Sen sijaan Raamattu puhuu yksinomaan samaa sukupuolta olevien seksuaalisista teoista. Ongelma on teko, eikä suuntautuminen.

Edsinger katsoo, että puhetta eheytymisestä eli seksuaalisen suuntautumisen muuttumisesta olisi hyvä välttää.

– Jumala voi sen tehdä, mutta se koskee pientä ryhmää.

– Ratkaisu ei ole se, että ihminen muuttuu heteroksi. Sen sijaan kaikkien meidän kristittyjen täytyy vaeltaa kapealla tiellä kiusaustemme kanssa.

Lisäksi Edsinger korosti, että raamatullista näkemystä ihmisen seksuaalisuudesta ei tule sekoittaa homofobiaan.

– Jumalan sanasta nousee kunnioitus jokaista ihmistä kohtaan, ja se on tärkeä muistaa kaikissa keskusteluissa, joita käymme.

Perusta-lehden teologiset opintopäivät jatkuvat Suomen Raamattuopistossa tänään ja huomenna. Tapahtuma juhlistaa samalla Perusta-lehden 50-vuotista historiaa. Ohjelma ja muu info löytyy täältä