Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Lapuan herättäjäjuhlilla pidetään körttimessu helluntaikirkossa

 

Groove Awakening soittaa körttimessussa seitsemän uutta siioninvirsisovitusta ja muita hengellisiä lauluja. KUVA: HELI KARHUMÄKI

Lapuan Herättäjäjuhlilla alkaa lauantaina 5.7. ennen näkemätön körttihenkinen ”Taivas varjele”-yömessu puoli tuntia ennen keskiyötä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun herättäjäjuhlilla vietetään nuorten oma messu, ja vieläpä helluntaiseurakunnan tiloissa.

Musiikista vastaa lapualaisnuorten soul-henkinen Groove Awakening -big band laulusolistinaan Samuel Pöntinen. Saarnan pitää papiksi opiskeleva lapualainen Aaro Panula ja liturgina toimii pastori Minna Lainimo Ylistarosta.

Siioninvirsien big band -sovitukset on laatinut bändin pasunisti Arttu Hautala, 23.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Sovittajana mielessä on ollut kaksi periaatetta. Vaikka sisälläni asuu pieni radikaali, on tärkeintä ajatella seurakuntaa ja sen tuntemaa perinnettä. Pääasia ei ole musiikillisten rajojen murtaminen, vaan uusien sävyjen luominen siten, että messuvieraille jää hyvä fiilis.

– Toiseksi on tärkeää muistaa, että virret ovat laulumusiikkia. Kaikkien pitää pystyä taidoistaan riippumatta hoilaamaan mukana täysin palkein, oikein kunnon pohjalaista miesveisuuta.

Seitsemän siioninvirren lisäksi messussa lauletaan kirkon virsikirjasta ja Nuorten punaisesta veisukirjasta.

Lapualla hyvät suhteet kirkkokuntien välillä

Yömessun pitopaikka keksittiin tilaongelman kautta. Tuomiokirkko oli varattu konserteille ja juhlakentälle ei haluttu jäädä saderiskin vuoksi. Juhlien nuorisotoimikunta esitti Lapuan helluntaiseurakunnalle pyynnön saada lainata heidän rukoushuonettaan, joka sijaitsee kivenheiton päässä juhlakentästä.

– Yhteistyöpyyntö tuntui meistä hyvältä ja seurakunnan johtoryhmänä keskustelimme päätöksestä perusteellisesti, kertoo Lapuan helluntaiseurakunnan pastori Veli-Matti Köykkä.

– Pohdimme asiaa monelta kantilta, ja näimme että yhteistyö on suuri mahdollisuus koko paikkakunnan hengelliselle ilmapiirille. Kristittyjen yhteys on avainkysymys Jumalan työlle koko kristillisessä kentässä.

Seurakuntalaiset ovat Köykän mukaan ottaneet tiedon vastaan myönteisen hämmästyneesti. Yleisin spontaani reaktio on ollut ”Vau, milloin se messu pidetään!”

Köykkä näkee kristillisten kirkkokuntien suhteiden Suomessa lähentyneen viime vuosikymmeninä. Joskus takavuosina körttimessu helluntaiseurakunnan tiloissa tuskin olisi onnistunut.

– Yhteistyön syvyys on kuitenkin aina paikkakuntakohtaista ja edellyttää hyviä henkilösuhteita pastoreiden ja kirkkoherrojen välillä. Lapualla suhteet ovat hyvät.

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovasti Matti Salomäki piti helluntaikirkon lainaamista ekumeenisesti luontevana ja käytännöllisenä ideana. Messutilaan mahtuu istumapaikoille 500 henkeä.

– Ekumenia toimii, kun pelisäännöt ovat selvät, ollaan selvillä teologisista eroavaisuuksista ja kunnioitetaan niitä. Yhteistyön periaate on, että ei aleta oikomaan ja opastamaan toisiaan oppikysymyksissä.

Tuomiokirkkoseurakunta järjestää Vapaaseurakunnan ja Helluntaiseurakunnan kanssa säännöllisesti yhteisiä rukousiltoja, ja seurakuntien pastorit pitävät yhteisiä rukousaamiaisia herännäistaustaisella Lapuan kristillisellä opistolla.

– On ollut hienoa nähdä, miten välitöntä ja luontevaa yhteys on. Menneinä aikoina on ollut paljon vaikeampaa, Salomäki sanoo.

TEKSTI: HELI KARHUMÄKI/SEURAKUNTALAINEN.FI