Lapselle lukeminen ennaltaehkäisee mielenterveysongelmia

 

Pekka Sauri puolusti satujen merkitystä Radio Dein Päivän vieras -haastattelussa.

Iltasadun lukeminen ennaltaehkäisee lasten ja nuorten mielenterveysongelmia. Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtajan Pekka Saurin mukaan lasten ja vanhempien yhteinen lukuhetki luo läheisyyttä ja turvallisuudentunnetta, joiden puutteesta moni mielenterveysongelma juontaa juurensa.

Lukuhetken aikana sekä lapsi että vanhempi rauhoittuvat. Iltasadun lisäksi yhteinen hetki tarjoaa myös tilaisuuden käydä läpi päivän tapahtumia. Lapselle on esimerkiksi päivän aikana saattanut sattua jotain, mistä olisi hyvä jutella yhdessä aikuisen kanssa.

 – Eihän se sinänäsä ole se juttu, että mitä sieltä luetaan, vaan lapsen ja vanhemman yhteinen aika. Puhumattakaan siitä, että tällä tavalla johdatetaan lapsi lukemisen maailmaan, Sauri järkeilee.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Pekka Sauri muistutti Radio Dein Päivän vieras -lähetyksessä, että nykyään lapset kasvavat Facebookin ja internetin maailmaan, jolloin kynnys lukemiseen nousee.

Vanhemmalle voi olla houkuttelevaa, jos lapsi pyörii paljon internetissä, sillä myös vanhempi saa silloin omaa aikaa. Nämä ovat kuitenkin perheen jäsenten erillisiä omia aikoja, jotka eivät korvaa aikuisen ja lapsen välistä yhteistä aikaa.

Saurin mukaan lapselle on äärimmäisen tärkeää päästä sisään lukemisen maailmaan, sillä sen vaikutukset näkyvät aikuisiälläkin.

– Ihmisen menestyksen kannalta on tärkeää pystyä toimimaan kirjoittamisen ja lukemisen maailmassa.

Pekka Sauri muistaa, että hänen ollessaan lapsi illan lukuhetki oli isän tehtävä. Nykyään Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtajana ja Helsingin apulaiskaupunginjohtajana toimiva Sauri sanoo jatkavansa perinnettä omien lastensa kanssa.

Kuuntele, miten iltasadut voivat Pekka Saurin mukaan ennaltaehkäistä mielenterveysongelmia (toimittaja Ariel Neulaniemi):

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)