Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Lappi-aiheinen musikaali kutsuu jouluturisteja

 

Musiikkinäytelmässä esiintyvät esim. kantelevirtuoosi Ida Elina

Tänä viikonloppuna Rovaniemen helluntaiseurakunnassa voi eläytyä Lasse Heikkilän säveltämään uuteen musiikkinäytelmään. Revontulten alla on suunnattu paitsi suomalaisille, myös Lapin taikaa katsomaan matkustaneille turisteille.

– Toivon, että Revontulten alla -esityksistä voisi tulla jokavuotinen perinne, Heikkilä sanoo.

Jouluinen Revontulten alla -musiikkinäytelmä vie aikamatkalle 1400-luvun Lappiin ja tutustuttaa sen asukkaisiin, jotka elävät läheisessä yhteydessä arktiseen luontoon. Näytelmää esitetään tulevana viikonloppuna Rovaniemen helluntaiseurakunnassa.

Kairatemppelin lavalla nähdään ja kuullaan laulaja Saila Seurujärveä, säveltäjä Lasse Heikkilän kokoamaa kansanmusiikkiorkesteria, kuvataiteilija Kirsi-Klaudia Kankaan suunnittelemia pukuja sekä luontokuvaaja Kimmo Kuuren ja valaisija Teemu Kivisalon toteuttamaa visuaalista maailmaa.
Musiikkinäytelmän käsikirjoitus on Lasse Heikkilän ja Kirsi-Klaudia Kankaan yhteinen, ja sävellyksistä vastaa musikaaleistaan ja messuistaan tunnettu Heikkilä.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Tunnetuin messuni, Suomalainen messu, syntyi omien juurieni tutkimisen ja musiikillisen etsinnän tuloksena. Revontulten alla -näytelmässä pyrin kaivautumaan vielä syvemmälle suomalaisuuteen, Heikkilä avaa teoksen taustoja.

Hän kertoo pyrkineensä säveltämään näytelmään sellaista musiikkia, joka voisi antaa karskille pohjoisen pioneerille voimaa taistella kylmyyttä, pimeyttä, nälkää ja pelottavaa mielikuvitusmaailmaa vastaan.

– Lisäksi olen hankkinut muinaissuomalaisia soittimia ja etsinyt niiden äärellä sointeja, joihin sieluni resonoi.

Kurkistus lumiseen kotakylään

Näytelmän päähenkilö on lappilaisäiti Solla (Seurujärvi), joka joutuu selviytymään pohjoisen talvessa ilman kadonnutta aviomiestään. Ainoat auttajat ovat hänen vilkasmielikuvituksinen poikansa Osma ja tämän lemmikkiporo Kesukka. Musikaalissa tutustutaan myös perheen ystävään Birkiin, jonka olisi aika löytää itselleen puoliso, ja vanhaan tietäjään Tieraan, joka aavistaa, että pian pohjoisessa alkavat puhaltaa uudenlaiset tuulet.

– Näytelmä sijoittuu aikaan, jolloin kristinusko saavutti pohjoisen syrjäisimmätkin metsäkylät. Olen miettinyt, mikä pohjolassa oli sellaista, että evankeliumille oli valmiiksi niin huutava tarve, Heikkilä pohtii.

Inspiraationa omat juuret

Lappilainen sielunmaisema on säveltäjälle tuttu, koska hän vietti kaksi ensimmäistä elinvuottaan Kolarin Venejärvenkylällä.

– Siellä minulle annettiin se ydin, jonka ympärille maailmankuvani on rakentunut.

Heikkilä onkin jo muutaman vuoden ajan kirjoittanut Lapin luonnon inspiroimia lauluja muun muassa Saila Seurujärven ohjelmistoon. Ne ovat viehättäneet suomalaisten lisäksi erityisesti japanilaista yleisöä.

Revontulten alla -näytelmällä tavoitellaankin kansainvälistä yleisöä: suomenkielinen esitys tekstitetään japanin lisäksi englanniksi ja venäjäksi.

– Rovaniemi on ”Lapin porttina” paras mahdollinen näytelmän esityspaikka. Vuodenvaihteessa siellä on yksistään japanilaisia turisteja tuhansittain. Toivon, että Revontulten alla -esityksistä voisi tulla jokavuotinen perinne, joka palvelisi kaikkia pohjoisen elämästä syvällisesti kiinnostuneita, Heikkilä visioi.

Lisätietoja Revontulten alla -musikaalin esityksistä täältä.