Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Lähetyslentäjät auttavat hirmumyrskyn uhreja Mosambikissa

 

Mosambik kärsii paraikaa eteläisen pallonpuoliskon todennäköisesti tuhoisimmasta sään aiheuttamasta katastrofista. Kuva: MAF

MAF Suomen toiminnanjohtaja Janne Ropponen kertoo, että tilanne Mosambikissa on sydäntä särkevä: – Samalla, kun Suomen kerrotaan olevan maailman onnellisin maa, Mosambikissa sadat tuhannet ihmiset tarvitsevat hätäapua.

Mosambikissa Idai-sykloni on vaatinut satoja kuolonuhreja. Menehtyneiden määrän uskotaan nousevan yli tuhanteen.

YK:n mukaan lähes 600 000 ihmistä kärsii tulvista, ruoka-apua tarvitsee puoli miljoonaa henkilöä.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Kansainvälinen kristillinen lähetyslentäjien järjestö, MAF, osallistuu katastrofialueella avustustyön koordinointiin.

MAF tekee yhteistyötä Mercy Airin kanssa kartoittaen tilannetta ja toimittaen tulvien saartamille alueille mm. ruoka-apua.

Tuhoutuneen infran keskelle avustustarvikkeiden vieminen vaatii lentäjiltä erityistaitoja.

MAF Mosambikin toiminnanjohtaja Jill Holmes kertoo, että esimerkiksi tiistaina MAF lensi kolme lentoa Mercy Airin kanssa tulvan totaalisesti saartamalla Buzi-joen alueella.

– Pystyimme ”jakamaan” noin 1500 kiloa energiapatukoita. Jakaminen tarkoittaa laatikoiden pudottamista helikopterista, joskus veteen pienen kuivan maa-alueen lähelle, talojen katoille tai puihin.

Suomalaisia MAF:n työntekijöitä ei osallistu avustustöihin paikan päällä, mutta Suomen Lähetyslentäjät ry on juuri käynnistänyt Mosambikia auttavan katastrofiapukeräyksen.

Jaettu ruoka-apu tulee YK:n World Food Programmen (WFP) kautta.

Tuhojen laajuus ja vakavuus ovat yllättäneet Mosambikin hallituksen sekä avustusjärjestöt.

Holmes kertoo, että Beiran ja Chimoion alueiden välillä on joukkioittain tulvien saartamia ihmisiä. Tieyhteydet Beiraan ovat täysin poikki. Ihmiset ovat vailla ruokaa ja muita tarvikkeita.

MAF:n suorittamat lennot ovat paljastaneet tilanteen karuuden; vettä on kilometrien laajuudella ja vesi nousee edelleen. Alueelle on luvassa lisää sateita. Tuoreimpien arvioiden mukaan hirmumyrsky Idain aiheuttamat vahingot koskettavat 2,5 miljoonaa ihmistä.

YK ja Mosambik vetoavat 40,8 miljoonan dollarin saamiseksi katastrofista kärsiville.

MAF:n operaatiossa on tällä hetkellä yksi C208 lentokone ja yksi yhteistyökumppanin helikopteri, joilla operoidaan Beiran lentokentältä käsin.