Hyvät: Äänisisällöt rynnistivät viestintämarkkinoille – Miten pärjää kotimainen kristillinen podcast? Yleinen: ”Osa saattohoitopotilaista kaipaa hengellistä tukea enemmän kuin mitään muuta”

Lähetyshiippakunta: Jumalanpalvelus on kristityn perusoikeus

 

Ehtoollisjumalanpalvelus on kristillisen elämän keskus, todetaan Lähetyshiippakunnan tiedotteessa. Kuva: Kirkon kuvapankki/Teemu Junkkaala

Lähetyshiippakunta vetoaa piispa Risto Soramiehen johdolla hallitukseen, että jumalanpalveluksiin osallistumista ei sisällytettäisi liikkumisrajoituksiin.

”Kristitylle on luovuttamatonta päästä osallistumaan säännöllisesti jumalanpalvelukseen”, todetaan Lähetyshiippakunnan tiedotteessa, jonka on allekirjoittanut piispa Risto Soramies.

”Ehtoollisjumalanpalvelus on kristillisen elämän keskus. Jumalan sanan saarnaamisen, kastamisen, synninpäästön julistamisen ja ehtoollisen jakamisen tulee jatkua kaikissa oloissa. Kriisien keskellä hengellisen avun tarve korostuu”, tiedotteessa muistutetaan.

Perheniemi Neliöb. 27.3.- MJa

Lähetyshiippakunta tunnustaa tiedotteessa, että maallinen esivalta on Jumalan asettama ja toimii kansalaisten parhaaksi. Kristillisen kirkon kutsumus on olla kuuliainen lailliselle esivallalle ja rukoilla sen puolesta. 

”Vakavan pandemian keskellä valtiovalta on kantanut huolta kansalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Esivallalla on oikeus ja velvollisuus asettaa tarvittaessa tiukkojakin rajoituksia taudin leviämisen estämiseksi, mutta sen tulee turvata kansalaisten perusoikeudet.

Poikkeusoloissa kirkoissa on otettu covid-19 -kulkutautitilanne vakavasti ja viranomaisten turvaohjeita on noudatettu. Esivaltakuuliaisuuden lisäksi kristittyä ohjaa vastuulliseen toimintaan rakkaus kaikkia lähimmäisiä kohtaan. Lähetyshiippakunnan seurakunnissa on kokoonnuttu messuun noudattaen viranomaisohjeita tunnollisesti.”

Lähetyshiippakunta muistuttaa, että Suomen perustuslaissa turvataan jokaiselle kansalaiselle uskonnonvapaus. ”Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa.” (Perustuslaki 11 §)

”Suomen valtioneuvoston esityksessä liikkumisrajoituksiin ollaan sisällyttämässä myös jumalanpalveluksiin osallistuminen. Kieltäessään uskonnon yhteisöllisen harjoittamisen — myös pienissä ryhmissä ja vastuullisin turvajärjestelyin — hallitus loukkaa uskonnonvapautta. Uskonnonvapaus ei toteudu eristyksissä, sillä uskonnonvapaudella on siihen sisältyvä ja aivan olennainen yhteisöllinen ulottuvuutensa, mikä tunnustetaan myös kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa.”

Soramiehen mukaan hallituksen esitys koskien liikkumisrajoituksia on ylimitoitettu ja loukkaa sekä uskonnonvapautta että yleistä oikeustajua. 

”Vetoamme valtiovaltaan, että se tunnustaa kristittyjen välttämättömän oikeuden saada osallistua jumalanpalveluksiin kaikissa olosuhteissa”, tiedotteessa sanotaan.