Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Lähetyksen kesäpäivillä pohdittiin Jumalan luomistyötä ja lähetystyötä

 

Lähetyksen kesäpäivillä nautittiin kesäisestä säästä ja lähetyksen tunnelmista. Kuva: Mikko Saari.

Lähetyksen kesäpäivät jatkuivat lauantaina nykyaikaisen lähetystyön ja Jumalan luomistyön pohdinnoilla.

Raamattuopiston pihalle pystytetty teltta täyttyi jo perjantaina. Paikalla oli arviolta 500 henkeä. Lauantaiaamuna kaunis sää sai väen liikkeelle läheltä ja kaukaa jo aamusta saakka. Kävijöitä on ollut runsaasti erilaisissa rinnakkaistilaisuuksissa.

Lähetystyö eri puolilla maailmaa on näkyvästi esillä Lähetyksen kesäpäivillä, jotka jatkuvat sunnuntaihin saakka. Lauantaina aamupäivällä esillä oli Aasian-työ ja etenkin Mongolia.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Lähetysyhdistys Kylväjän Mongolian-työ esittäytyi

FLOM-Mongolian johtaja Bachimeg Wandan toi kehitysyhteistyön terveisiä Kylväjän työstä vammaisten ja yksinhuoltajien parissa. Kuva: Mikko Saari.

Kiinan ja Venäjän välissä sijaitsevassa Mongoliassa elintasoerot ovat suuret ja monien köyhien päiväansiot ovat vain kaksi euroa. Kristittyjen määrä on kasvanut 20 vuoden aikana kourallisesta ihmisiä noin kahteen prosenttiin väestöstä. Lähetysyhdistys Kylväjän Mongoliassa tekemän kehitysyhteistyön käytännön toteuttajan FLOM-Mongolian johtaja Batchimeg Vandan kertoi Kesäpäivillä toiminnasta pääkaupungissa Ulan Batorissa ja muualla Mongoliassa.

– Teemme ihmisoikeustyötä Mongoliassa etenkin yhteistyössä vammaisten ihmisten organisaatioiden kanssa, hän kertoi.

Viime vuonna päättyi FLOM-Mongolian viisivuotinen projekti kuurojen ihmisten oikeuksien ja työllistymisen parantamiseksi. Työ heidän parissaan jatkuu edelleen, mutta apu on laajentunut esimerkiksi kuurojen liikuntamahdollisuuksien parantamiseen.

Erilaisia projekteja on myös pyörätuolissa kulkevien auttamiseksi tai vammaisten naisten terveyspalvelujen parantamiseksi. Myös syrjittyjen yksinhuoltajaäitien oikeuksia esimerkiksi koulutukseen ja työhön parannetaan.

– Opettajien koulutusprojektin tarkoitus on vahvistaa mongolialaisopettajien opetusmetodeja ja pedagogisia taitoja koulutuksen ja mentoroinnin kautta, Batchimeg Vandan kertoi.

Taitavinkaan tiedemies ei tiedä

Jukka Norvanto vakuutti, että kaikki uskovat johonkin. Kuva: Kirsi Myllyniemi.

Lähetyksen kesäpäivillä Kauniaisissa pastori Jukka Norvanto pohti luomistyötä. Hän totesi, että viisaimpienkaan tiedemiesten ei ole onnistunut vastata kysymykseen siitä, mitä oli ennen kuin mitään oli. Vastassa on seinä, jonka taakse vain usko voi ulottua.

– Joku uskoo, että tiede varmaankin joskus tulevaisuudessa voi antaa parempia vastauksia. Toinen uskoo, että tämä kaikki syntyi sattumalta, Norvanto sanoi.

– Kristitty taas perustaa uskonsa Raamatun ilmoitukseen.

Jukka Norvanto lainasi alustuksessaan Heprealaiskirjeen 11. jakeen tekstiä.

– Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä, Norvanto siteerasi Raamattua.

– Uskon avulla me ymmärrämme, että maailmat on luotu Jumalan sanalla: näkyvä on syntynyt näkymättömästä.

Norvanto totesikin, että maailman ja maailmankaikkeuden hahmottamiseen tarvitaan Raamattua. Paavalikin kirjoittaa Roomalaiskirjeessään, että näkymätön Jumala on niin selvästi nähtävissä luomisteoissa, että kukaan ei voi sitä kieltää. Ensimmäisessä Mooseksen kirjeessä kuvataan myös sitä, miten Israelin kansa sai kokea sen, että Jumala voi tahtoessaan myös tehdä luomistekonsa tyhjäksi.

– Vasta Jumalan Karitsa, Jeesus Kristus saattoi täyttää ihmisten kaipuun ja luoda uuden elämän, uuden sydämen ihmiselle, Norvanto totesi.

Lähetyksen kesäpäivät jatkuvat sunnuntaihin saakka

Lähde liikkeelle -ohjelma innosti kävelemään urheilulähetystyön merkeissä. Kuva: Marjaana Kotilainen.

Päivä jatkuu lähetyskuulumisten, rukouksen ja raamattuopetusten lisäksi lasten ja koululaisten ohjelmalla. Vuorossa on liikunnan riemua muun muassa satujumpan, koululaisten pelien ja urheilulähetystyön parissa.

Edellisen kerran Lähetyksen kesäpäivät järjestettiin pääkaupunkiseudulla kesällä 2013. Tämän vuoden tapahtuman järjestävät yhteistyössä Lähetysyhdistys Kylväjä ja Suomen Raamattuopisto.

Lähetyksen kesäpäivät järjestetään Suomen Raamattuopistolla Kauniaisissa 15.–17.6.2018. Lisätietoja kesäpäivistä löytyy Kylväjän sivuilta, jonne on koottu ohjelma, tietoa majoituksesta ja muita käytännön asioita. Kesäpäiviä on mahdollista kuunnella myös nettiradion kautta.

 

 
Kylvaja artikkelibanneri