Kymmeniä Venäjän juutalaisia uskoon Suomessa

 

Suomessa on järjestetty 2000-luvun alkuvuosilta saakka leirejä vanhemmille ja nuorille Venäjän juutalaisille. Jeesus kiinnostaa monia ja jo kymmenet leireille osallistuneet ovat löytäneet uskon Messiaaseen.

Tuupovaarassa, Pohjois-Karjalassa, järjestettiin heinä-elokuun vaihteessa juutalaisille nuorille tarkoitettu leiri. 14–27-vuotiaat osallistujat tulivat Venäjältä, Ukrainasta ja Israelista. Noin puolelle 25 nuoresta uskonasiat olivat vieraita, mutta seurakuntanuorten ilo ja luonteva suhtautuminen uskonasioihin tarttui nopeasti myös ei-uskoviin nuoriin.

Medialähetysjärjestö IRR-TV:n, Pohjois-Karjalan Exodus ry:n ja Pietarin messiaanisen Isän sydän -yhteisön järjestämän leirin opetuksesta vastasivat osittain nuoret, jotka olivat itse leiriläisinä vuotta aiemmin Joensuussa pidetyllä nuorten leirillä. Opetuksen pohjana käytettiin juutalaisille tarkoitettua Alfa-kurssia. Lisäksi leirillä pidettiin ylistys- ja rukoushetkiä.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Leiriviikon ohjelmaan kuuluivat myös flash mob -esitys Tuupovaaran keskusaukiolla sekä Tuupovaaran kirkossa ja Kiteen vapaakirkon uusissa tiloissa pidetyt yleisötilaisuudet, joissa suomalaiset saivat tutustua leiriläisiin. Kyyneliltä ei vältytty, kun venäläisten sotilaiden jälkeläiset pyysivät Tuupovaaran kirkossa isoisoisiensä tekoja suomalaisilta anteeksi ja halasivat kirkkoväen läpi.

Rakkaus sulattaa kovia sydämiä

Venäjän juutalaisille suunnattuja leirejä on järjestetty 2000-luvun alkuvuosilta saakka. IRR-TV:n juutalaistyön osaston päällikkö Pirjo Karttunen kertoo, että leirien tarkoitus on tutustuttaa ihmisiä Jeesukseen, juutalaisten Messiaaseen, ja antaa heille samalla mahdollisuus rauhoittua luonnon helmassa.

– Kun ihmiset pääsevät pois arjen kiireestä, heillä on aikaa keskittyä hengellisiin asioihin. On hyvin tärkeää, ettemme vain saarnaa ja opeta, vaan osoitamme heille eri tavoin rakkautta, välittämistä ja huolenpitoa.

Leirin ilmapiirillä onkin ollut ihmeellinen vaikutus osallistujiin. Moni kova sydän on pehmentynyt viikon aikana. Tuupovaaran leirillä irokeesipäinen, nyrpeä nuori mies oli alun vastahankaisuuden jälkeen innokkaasti mukana kaikessa toiminnassa – jopa tanssillisessa flash mob -esityksessä. Eräs nuori nainen koki puolestaan sen, miten katkeruus suli sydämestä.

Pirjo Karttunen sanoo, että yleensä suurin osa leiriläisistä haluaa kohdata Jumalan. Niin kävi tälläkin kertaa. Leirin jälkeen paikallisseurakunnat pitävät uskoontulleista huolen.

Toivoa ahdistuneille nuorille

Vaikka Jeesus kiinnostaa nykyään monia juutalaisia nuoria, on evankeliumi vaikea asia varsinkin Israelissa uskonnollisissa perheissä kasvaneille.

– Heillä on usko, että Jumala on ja toimii, mutta se, että Jumala tuli ihmiseksi maan päälle Jeesuksen kautta, on heille todella vaikea asia, kertoo Israelista Tuupovaaraan poikansa ja sukulaispoikansa kanssa tullut Jekaterina Sumrova.

– Uskon, että Jumala on uskollinen omalle kansalleen ja tekee työtä erityisellä tavalla heidän parissaan. Itse haluan rakkauden ja tekojen kautta osoittaa uskoa ja tuoda israelilaisia nuoria Jeesuksen luokse.

Venäjällä juutalaiset nuoret ovat puolestaan melko maallistuneita. Pirjo Karttunen sanoo, että joidenkin leirille tulevien nuorten motiivina on toive päästä länteen, sillä moni on ahdistunut Venäjän poliittisesta tilanteesta.

– Monet nuoret kokevat, ettei heillä ole tulevaisuutta. Senkin vuoksi pidämme leirejä; kerromme, että tulevaisuus on, asui ihminen missä vain.

 

Lähde: IRR-TV