Kuopion seurakuntayhtymä palkitsi kehnosti tuottavan rahaston hoitajia

 

Kuopion seurakuntayhtymän hallinnoima Elli Kankkusen rahasto on tuottanut viime vuosina vaatimattomasti.

Kuopion seurakuntayhtymän vanhustyöhön tarkoitettu säätiö ei ole jakanut kahteen vuoteen rahojaan vanhuksille. Sen sijaan säätiö on maksanut kolmijäseniselle hoitokunnalle palkkioita huonosti tuotavan säätiön varojen hallinnoimisesta. Palkkio on maksettu myös rahastoa virkatyönään hoitavalle seurakunnan hallintojohtajalle.

Kuopion seurakuntaneuvoston kirkkoneuvosto päätti äskettäin, että vanhusten kuntoutushoitoihin avustuksia antavasta Elli Kankkusen testamenttirahastosta ei anneta lainkaan tukia tänä vuonna. Sen sijaan rahastoa hallinnoivalle hoitokunnalle on tilitetty yhteensä 3600 euroa vuosipalkkio korvauksena varojen hallinnoinnista.

Asia nousi julkisuuteen, kun kirkkoneuvoston jäsen Heikki Eitakari nosti asian esiin. Eitakari pitää moraalittomana, että seurakuntayhtymän hallintojohtajalle maksetaan rahaston hallinnoimisesta vuosipalkkio. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle Savo.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Lakia ei ole rikottu, vaan kyse on eettisestä kysymyksestä, sillä Elli Kankkusen testamenttirahaston sääntöihin on kirjattu, että hoitokunnan jäsenille maksetaan kirkkoneuvoston hyväksymä palkkio.

Rahasto tuotti viime vuonna kulujen jälkeen noin 25 000 euroa voittoa. Rahaston varat on sijoitettu pääasiassa pörssiosakkeisiin ja talletuksiin.

Kuopion yhteinen kirkkoneuvosto päätti viime viikolla, ettei vanhusten kuntoutusavustuksia säätiön varoista tänä vuonna makseta. Kirkkoneuvosto ei pitänyt rahaston tuottoa riittävänä avustusten maksamiseen. Hallintopalkkioiden tilitykseen heikkona pidetty tuotto ei kuitenkaan vaikuttanut.

– Summat sinänsä eivät ole suuria muille kuin oikeasti vähävaraisille vanhuksille. Mutta muuten homma periaatteessa haisee juuri samalta kuin vaikkapa Finnairissa. Moraalittomalta, kommentoi tapausta Muuruveden seurakunnan aluepappi Satu Väätäinen.

Hallintojohtaja Timo Korhonen kummastelee palkkioasiasta nousutta keskustelua. Hoitokunnan jäsenelle maksettava vuosipalkkio on ollut Korhosen mukaan useita vuosia 1200 euroa.

Korhonen perustelee Yle Savolle omaa vuosipalkkiotaan sillä, että kyseisen rahaston tuotto menee täysin seurakuntien ulkopuolelle, ei seurakuntien omaan käyttöön kuten monissa muissa eri rahastoissa.

Heikki Eitakari on ilmoittanut eroavansa palkkiopäätöksen takia Kuopion yhteisestä kirkkoneuvostosta.

Seurakuntien ja suuryritysten palkkio- ja bonusjärjestelmät Toivon tuomiokapitulin istunnon ratkottavana Radio Deissä perjantaina 23.3. klo 16.03-17.00.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)