Kuolleeltamereltä löydetty uusi kääröluola – merkittävin arkeologinen löytö sitten vuoden 1956

 

Qumranin tekstilöydöt löydettiin 1940-luvun lopulla ja 1950-luvulla. Kuva: Istockphoto

Vuosina 1947-1956 Qumranin luolastosta löydettiin yhteensä 11 luolaa. Luoliin kätketyissä ruukuissa on ollut muun muassa Vanhan testamentin käsikirjoituksia. Nyt yli 60 vuotta myöhemmin on löydetty 12. luola.

Kuolleeltamereltä Qumranin luolastosta tehtiin hyvin merkittävä arkeologinen löytö vuonna 1947. Tunnettu arkeologi William Albright julisti vuonna 1948, että kyse on 1900-luvun merkittävimmästä arkeologisesta löydöksestä.

Nykyään Kuolleenmeren kääröt ovat mittaamattoman arvokkaita.

IK-opisto Neliöb. 19.2.-3.3.

Beduiinipaimenet löysivät vuonna 1947 Khirbet Qumranin läheisestä luolasta ruukkuja, joihin oli kätketty kääröjä. Luola sijaitsee Kuolleenmeren läheisyydessä. Luolia löytyi lisää. Vuoteen 1956 mennessä niitä oli löytynyt jo yksitoista.

Viimeisen 60 vuoden ajan arkeologit ja ryöstäjät ovat etsineet uusia luolia Qumranin luolastosta. Monet arvelivat, ettei luolia enää löytyisi. Tammikuussa 2017 arkeologit Oren Gutfeld ja Randall Price tekivät kuitenkin arvokkaan ja poikkeuksellisen löydöksen. Jerusalemin heprealainen yliopisto ilmoitti, että kahdestoista luola on löytynyt.  Löydöstä pidetään merkittävimpänä arkeologisena löytönä 60 vuoteen.

Kahdennestatoista luolasta on löydetty peräti kuuden ruukun jäännökset. Valitettavasi kaikki ruukut olivat löydettäessä rikottuja ja niiden sisältöön oli kajottu. Luola on arkeologien mukaan ryöstetty.

Kääröt ovat kuuluneet luultavasti essealaisille. Suurin osa kääröistä on ilmeisesti hylätty luoliin ensimmäisen juutalais-roomalaisen sodan aikana roomalaisten sotilaiden pelossa. Keisari Vespasianuksen joukot tuhosivat asutuksen vuonna 68 jKr.

Qumranilta vuosina 1947-1956 löytyneisiin nahka- ja papyruskääröihin kirjoitettujen tekstien joukossa oli Vanhan testamentin kirjojen käsikirjoituksia, apokryfisiä ja pseudepigrafisia tekstejä sekä Qumranissa eläneen essealaisten uskonnollisen ryhmän omia kirjoituksia.

*

Uudesta arkeologisesta löydöksestä kertoivat tutkijat Jeremiah J. Johnston (Christian Thinkers Societyn presidentti) ja Craig A. Evans (Houston Baptist -yliopiston professori) foxnews.com -verkkosivuilla.