Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Kuohuntaa Kutsuvat sitä rakkaudeksi -oppaan ympärillä – piispa Seppo Häkkinen puolustaa oppaan opetusta

 

Hiippakuntarajojen tarkistus maakuntapohjaiseksi on piispa Seppo Häkkisen mukaan Mikkelin hiippakunnalle suuri muutos. Kuva: Sari Savela

Ihmissuhteita ja seksuaalisuutta käsittelevä kirjanen Kutsuvat sitä rakkaudeksi ilmestyi viime kesänä. Opasta on kritisoitu liian ahtaista seksuaalieettisistä näkemyksistä.

Yli 20 kristillisen tahon yhteistyönä syntynyttä Kutsuvat sitä rakkaudeksi -opasta on arvosteltu esimerkiksi siitä, että siinä todetaan seksin kuuluvan vain avioliittoon. Myös oppaan näkemystä sukupuolirooleista pidetään vanhanaikaisena ja kantaa homoseksuaalisuuteen ahtaana.

Mikkelin piispa Seppo Häkkisen mielestä  Kutsuvat sitä rakkaudeksi -kirjasen opetus edustaa kirkon perinteistä ja turvallista seksuaalieettistä opetusta.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Häkkinen totesi Ylen Horisontti-ohjelmassa, että vaikka seksuaalietiikasta vallitsee kirkon jäsenten keskuudessa hyvin monenlaisia käsityksiä, niin kirkon työntekijöiden tulisi kuitenkin rippikouluopetuksessa sitoutua kirkon oppiin ja opetukseen, vaikka itse ajattelisivatkin asioista toisin.

– Elämme nykyään sellaista aikaa, joka korostaa seksuaalisuutta ja ikään kuin kaiken hyväksyttävyyttä ja samalla hyvin voimakkaita paineita ja vaatimuksia asettavaa aikaa. Tätä taustaa vasten on ihan piristävää lukea opasta, joka nostaa yhtäältä esille seksuaalietiikan ihanteita ja toisaalta muistuttaa armollisuudesta ja jokaisen riittävyydestä omana itsenään.

Piispa Häkkinen kertoo, ettei ole lukenut kirjaa suurennuslasin kanssa ja arvelee, että oppaasta saattaa löytyä yksityiskohtia, jotka olisi voinut kirjoittaa toisinkin.

– Minusta suurilta linjoiltaan kirjanen kuitenkin edustaa kirkon seksuaalieettistä opetusta, Häkkinen toteaa.

Häkkisen mukaan Kutsuvat sitä rakkaudeksi -opas sopii hyvin käytettäväksi osana rippikoulun aineistoa. Häkkinen muistuttaa myös siitä, että kirkolla on selkeä kanta esimerkiksi avioliitosta, vaikka osa kirkon jäsenistä, työntekijöistä ja luottamushenkilöistä ajatteleekin toisin.

*

Kutsuvat sitä rakkaudeksi on nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu kirjanen erityisesti ihmissuhteisiin liittyvistä teemoista. Sen tavoite on antaa nuorille ja nuorille aikuisille Raamatun pohjalta tietoa kristinuskon ihmiskuvasta sekä rohkaista heitä tekemään kristillisen arvopohjan mukaisia valintoja omassa elämässään ja ihmissuhteissaan.

Lue oppaasta kertova uutinen tästä.