Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kun usko joutuu koetukselle: Mehr pahoinpideltiin Intiassa uskonsa takia sairaalakuntoon

 
Kuvassa Mehr seisoo ikkunan edessä, katse suunnattuna ulos. Hän seisoo poispäin kamerasta. Päässään hänellä on punainen läpikuultava huntu, jota hän koskettaa vasemmalla kädellään.

Mehr joutui kokemaan väkivaltaa kristillisen uskonsa vuoksi.

Herätessään Mehr näki äitinsä ja siskonsa seisovan sänkynsä vierellä, molemmat verisinä ja vaatteet riekaleina. ”Olet kriittisessä tilassa”, äiti sanoi. Kesti hetken, ennen kuin Mehr ymmärsi olevansa sairaalassa.

Mehr kasvoi hinduperheessä. Hän kamppaili kroonisen sairauden kanssa, eikä löytänyt hindu-uskostaan parantumista eikä rauhaa. Eräänä päivänä Mehrin eno pyysi häntä kirkkoon jumalanpalvelukseen. Siellä hän kuuli evankeliumin ensimmäistä kertaa ja hänessä heräsi kaipaus seurata Jeesusta. Myöhemmin äiti ja kaksi siskoa saivat myös kuulla Jumalan sanaa pastorin julistamana, ja koko perhe tuli uskoon. ”Sain oppia tuntemaan Jeesuksen todellisena parantajana, elävänä Jumalana, ja annoin elämäni Jeesukselle”, Mehr kertoo.

Jeesuksen seuraamisen riski

Seudulla, jossa Mehr asuu vanhempiensa ja siskojensa kanssa, kristinuskoon kääntyminen on suuri riski. Ne, jotka kääntyvät hindulaisuudesta kristinuskoon, joutuvat elämään napit vastakkain ystäviensä, naapuriensa ja jopa kylän johtajien kanssa. Kristittyjä pidetään pettureina ja heitä syytetään hindujumalien suututtamisesta. Köyhillä seuduilla kristittyjä voidaan myös syyttää kristinuskoon kääntymisestä rahan vuoksi.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Mehr kertoo: ”Kun otimme Jeesuksen vastaan Vapahtajanamme, kylän ihmiset syyttivät meitä siitä, että olimme saaneet kristityiksi kääntymisestämme rahaa. He eristivät meidät muista, syytivät rivoja kommentteja siskolleni ja minulle ja häpäisivät meidät väittäen, että olimme syyllistyneet laittomiin toimiin. Jatkuvat loukkaavat sanat ja pilkkaaminen satutti.”  Mehr koki kuitenkin iloa Jeesuksessa ja rukoili, että vainoajatkin tulisivat uskoon.

Kun otimme Jeesuksen vastaan Vapahtajanamme, kylän ihmiset syyttivät meitä siitä, että olimme saaneet kristityiksi kääntymisestämme rahaa. Mehr
Kuvassa on Mehr, jolla on päässä punainen läpikuultava huntu. Hän on keittiossä tekemässä ruokaa paistinpannulla, joka on metallisen keittolevytason päällä.
Mehr laittamassa ruokaa.

Viha muuttuu väkivallaksi

Erään kerran naapurit pysäyttivät Mehrin äidin ja siskon kadulla näiden oltua rukouskokouksessa. Tällä kertaa vihaiset kommentit kärjistyivät fyysiseksi väkivallaksi. Ihmiset alkoivat hakata Mehrin äitiä ja siskoa. Mehr näki tämän jonkin matkan päästä ja juoksi äitinsä ja siskonsa avuksi, mutta silloin myös hänen kimppuunsa käytiin. Hän kertoo itkien tapahtuneesta: ”Hyökkääjät alkoivat hakata minua säälimättä ja yrittivät kuristaa minut vaatekappaleella. Menin tajuttomaksi. Eräs ohikulkija soitti ambulanssin ja pysäytti hyökkääjät. Minulla oli haavoja, vuosin verta, ja olin saanut useita vammoja eri puolille kehoani.”

Vaino jatkuu sairaalassakin

”Olin tapahtuneen jälkeen shokissa ja turtunut. Menetin työni, en pystynyt puhumaan kenenkään kanssa, pelkäsin jatkuvasti uutta hyökkäystä. Ahdistuin ja sain paniikkikohtauksia joka kerta, kun muistin hyökkäyksen”, Mehr kuvailee.

Mehrin äiti ja sisko rohkaisivat häntä Raamatun sanalla ja toivolla, joka meillä on Kristuksessa. “ Sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi.” Äitinsä ja sisarensa avulla Mehr alkoi toipua: hän rukoili ja luki Raamattua. Hän kirjoitti ajatuksiaan lauluiksi Jumalalle, mikä auttoi häntä.

Vaino ei kuitenkaan loppunut tähän. Vaikka hyökkäyksestä ilmoitettiin poliisille, hyökkääjiä ei pidätetty eikä heiltä edes kyselty mitään, sillä he olivat yhteisössään vaikutusvaltaisessa asemassa. Hyökkääjät jatkoivat Mehrin ja hänen perheensä uhkailua vielä Mehrin ollessa sairaalassa. He menivät niin pitkälle, että lahjoivat sairaalan lääkärit olemaan hoitamatta Mehriä, koska tämä oli kristitty. Mehr kertoo, että sairaanhoitajat eivät enää tulleet hoitamaan häntä.

Te maksoitte minun lääkärinlaskuni, joten kiitän kaikkivaltiasta Jumalaa teistä. Mehr
Mehr on kiitollinen Open Doorsilta saamastaan avusta.

Tässä vaiheessa Open Doorsin yhteistyökumppanit kuulivat tapauksesta ja tulivat apuun. He auttoivat Mehriä maksamaan lääkärinlaskunsa ja siirtymään toiseen sairaalaan, jossa oltiin ystävällisiä kristityille ja jossa hänen edelleen tarvitsemansa hoito saattoi jatkua. ”Te maksoitte minun lääkärinlaskuni, joten kiitän kaikkivaltiasta Jumalaa teistä. Valitettavasti me kaikki myös menetimme työpaikkamme. Nyt jatkatte meidän auttamistamme toimittamalla meille ruokaa ja huolehtimalla muistakin tarpeistamme”, Mehr kertoo. Hän sai myös osallistua Open Doorsin kurssille, joka varustaa kristittyjä kohtaamaan vainoa. Siellä hän kertoi rohkeasti tarinansa, ja hänen horjumaton uskonsa Kristukseen kosketti monia kuulijoita. Mehr sanoo, ettei kenenkään pitäisi joutua kokemaan sellaista, mitä hän koki, olipa tämä kristitty tai ei-kristitty.

 

Kuuntele podcast

 

Katso video

Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta Intiassa.

 
Lahjoita A

Aiheet