Kun joulupukki tuli uskoon, hän kysyi, mitä Jeesus tekisi

 
Joulupukki heiluttaa kättään.

Joulupukkikuvaukset Korson kirkon pihalla keräsivät ihmisten katseita. Janne Pihlajaharju pääsi rukoilemaan muslimimiehen puolesta, joka halusi ottaa lopuksi pukin kanssa kuvan. KUVA: KAROLIINA RAUHIO-POKKA

Janne Pihlajaharju on esiintynyt joulupukkina 2000-luvun alusta lähtien. Kun hän tuli uskoon, hän joutui miettimään, voiko hän jatkaa enää joulupukkina.

Elettiin 2000-luvun alkua. Vuoden lopulla tili tyhjeni uhkaavasti, ja perhe olisi vietävä keväällä ulkomaanmatkalle. Lähes koko ikänsä yrittäjänä työskennellyt vantaalainen Janne Pihlajaharju sai loistoidean: hän voisi hankkia lisätienestiä joulupukkina.

Työnhaku hoitui näppärästi ruokakaupan ilmoitustaululla. Nykyisin ihmiset etsivät joulupukkia netissä ja kilpailua riittää – samalle alueelle palvelujaan saattaa tarjota sata pukkia.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Ennätykseni on 24 keikkaa yhden jouluaaton aikana. Siinä tienaa melkein kuukauden palkan yhdessä päivässä.

Tavallisesti keikkoja on viitisentoista. Sekin kuulostaa paljolta. Miten se on mahdollista?

– Se vaati tarkkaa aikatauluttamista, ja keikkoja on tehtävä aamupäivästä myöhälle iltaan. Yhdessä paikassa ehtii olla kymmenen minuuttia.

Toisinaan voi sattua yllätyksiä, joiden vuoksi aikataulu ei pidä. Esimerkiksi kerran Janne ajoi kiireessä kolarin, ja toisen kerran perhe ei ollut valmis ottamaan pukkia vastaan sovittuna aikana.

Voiko jatkaa pukkina?

Kun Janne Pihlajaharju tuli uskoon vuonna 2014, hän joutui pohtimaan, voiko hän jatkaa joulupukkina. Osa kristityistä torjuu joulupukkiperinteen. Janne on myös sitä mieltä, että joulupukki ja lahjat ovat vieneet tilaa joulun varsinaiselta päätähdeltä.

Hän kuitenkin uskoo, että kristittyjen pitää olla Jeesuksen sanoin ”ovelia kuin käärmeet ja viattomia kuin kyyhkyset”. Jos kristityt käyvät vain keskenään joulukirkossa, miten ne, jotka eivät ole kuulleet jouluevankeliumia, voivat sen kuulla? mies herättelee.

***

Miten Janne Pihlajaharju hoitaa tehtäväänsä kristittynä joulupukkina? Lue koko haastattelu Uuden Tien verkkolehdessä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet