Kirkko: Kirkon jumalanpalvelusbarometrin 2023 karu tulos: Vain 41 prosenttia papeista pitää jumalanpalvelusta erittäin tärkeänä

Tansanialainen Gerson Mgaya: ”Joulun pitäisi olla aktiivista aikaa”

 
Mgayat seisovat lumisella kadulla katuvalojen loisteessa.

Leena ja Gerson Mgaya tapasivat Tansaniassa vuonna 2003. Seuraavana vuonna vietettiin häitä Suomessa. KUVA: MATTI KORHONEN

Gerson ja Leena Mgaya ovat viettäneet joulua sekä Suomessa että Tansaniassa. Joulua vietetään maassa maan tavalla, mutta yhtä asiaa Gerson ei ymmärrä suomalaisessa joulussa.

Jos ei jouluna ole lunta, voiko joulupukki tullakaan?

Tansaniaan ei tule lumi eikä pukkikaan. Joulu sinne silti tulee. Tansanialaisessa joulunvietossa joulukirkko on keskeisessä osassa. Jouluaattona on hartaus, mutta joulupäivän ja tapaninpäivän messut ovat varsinaista joulunviettoa.

Perheniemi neliöb. vkot 39-40. MJa

– Messu voi alkaa kymmeneltä ja kestää jopa kahteen iltapäivällä. Eikä sekään välttämättä riitä. Kirkossa esitetään joulunäytelmiä, lausutaan runoja ja soitetaan paljon musiikkia. Ihmiset tulevat kirkkoon näyttämään, mitä ovat valmistaneet, Tansaniasta kotoisin oleva Gerson Mgaya kertoo.

Messu voi alkaa kymmeneltä ja kestää jopa kahteen iltapäivällä. Eikä sekään välttämättä riitä.

Varsinaiset joululahjat eivät kuulu tansanialaiseen joulunviettoon, mutta jouluksi hankitaan uudet vaatteet, jotka puetaan juhlaa varten ylle. Perheet ja sukulaiset kokoontuvat pidemmänkin matkan päästä yhteiseen joulupöytään.

Gersonin vaimo Leena Mgaya muistelee ensimmäistä joulunviettoaan Tansaniassa vuonna 2004.

– Kävelimme jouluyönä mustan yön läpi. Taivaalla loistivat kirkkaat tähdet, ja minä ajattelin, oliko se tällaista ensimmäisenä jouluna. Se oli tosi puhuttelevaa. Ympäristö ei kertonut minulle mitään siitä, että nyt on joulu. Lumi ei narskunut, eikä pakkanen paukkunut.

***

Haluatko lukea koko artikkelin? Lue se Uuden Tien verkkolehdestä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet

,