Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Opettaja Mila Lehtonen ei tiedä yhtään lasta, jota joulukuvaelma olisi ahdistanut

 
Joosef, seimi ja Maria. Hahmot ovat mustia. Tausta on oranssi. Kuvassa on myös Mila Lehtonen.

Vielä 1990-luvun lopussa joulukuvaelma oli Mila Lehtosen silloisella työpaikalla itsestäänselvä osa joulujuhlaa. Siitä piti kiinni jopa ateistinen rehtori, Mila Lehtonen kertoo. KUVAT: ISTOCK JA MARI TURUNEN

Opettaja Mila Lehtonen ihmettelee, miksi joulukuvaelma kyseenalaistetaan, vaikka samalla halloweenia juhlitaan monissa kouluissa. Kauhuteemainen juhla voi jopa pelottaa lapsia.

Se alkoi 40 000 opettajan Facebook-ryhmästä. Eräs opettaja kyseli mielipiteitä joulukuvaelman esittämisestä koulussa, mistä ryöp­sähti käyntiin kiivas keskustelu. Monien mielestä seimiaiheinen joulukuvaelma ei kuulu kouluun.  

Tuusulalainen luokan- ja kuvataiteen opettaja Mila Lehtonen seurasi keskustelua ja julkaisi sen innoittamana omalla Facebook-seinällään joulukuvaelmaa puolustavan kirjoituksen, joka julkaistiin hieman muokattuna myös Keski-Uusimaa-lehden mielipidesivulla 

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Monien mielestä seimiaiheinen joulukuvaelma ei kuulu kouluun.  

Nainen ei osannut arvata, kuinka laajalle teksti lähtisi leviämään ja kuinka suuren – enimmäkseen kiittävän – palauteryöpyn se sai aikaan. Kirjoitusta on jaettu Facebookissa jo noin 1 200 kertaa.  

*

Mila Lehtonen kertoo Uuden Tien haastattelussa, mitä hän keskustelusta ajattelee ja miksi hänen mielestään joulukuvaelma sopii kouluun paljon paremmin kuin esimerkiksi halloweenin viettäminen. Lehtonen kertoo muun muassa lapsista, jotka ovat jääneet koulusta pois, koska halloween pelottaa heitä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie