Kummeista on pulaa etenkin kaupungeissa – kirkko harkitsee vaatimusten muuttamista

 

Kuva: fotograv/iStock

Tällä hetkellä kastettava lapsi tarvitsee kaksi kirkkoon kuuluvaa kummia. Tulevaisuudessa vain yksi kummi voi riittää.

Monilla vanhemmilla on ongelmia löytää lähipiiristä kaksi kirkkoon kuuluvaa kummia. Pahimmillaan kummipula on kaupungeissa ja etenkin pääkaupunkiseudulla. Tilanne pahenee koko ajan, koska kirkosta eronneiden määrä kasvaa.

– Sellaista viestiä kuulee, että suurissa kaupungeissa saattaa välillä olla vaikea löytää kahta kirkkoon kuuluvaa kummia. Ei voi kuitenkaan sanoa, että kummipula olisi kaikkialla Suomessa, vaan se on tilannekohtaista, sanoo Kirkkohallituksen asiantuntija Jari Pulkkinen Ylelle.

Kirkkohallitus valmistelee parhaillaan esitystä, jonka mukaan jatkossa yksi kirkkoon kuuluva, rippikoulun käynyt kummi riittäisi. Asiasta päätetään mahdollisesti marraskuun kirkolliskokouksessa, arvioi Pulkkinen.

– Minun mielestäni kaikki keinot, joilla voidaan helpottaa kastetta, kannattaa ilman muuta ottaa käyttöön, hän sanoo.

Tälläkin hetkellä yksi kummi riittää kirkkoherran luvalla. Jos uudistus menee läpi, lupaa ei tarvitse enää jatkossa pyytää erikseen.

Yle uutisoi kesäkuussa, että Suomessa kastetaan lapsia nyt vähemmän kuin koskaan tilastoinnin aikana. Kastekyselyn mukaan kummien puute on kuitenkin harvoin syynä kastamatta jättämiselle. Vain neljä prosenttia vastanneista ilmoitti, että kirkkoon kuuluvien kummien puute oli syy sille, että lasta ei kastettu.

– Kaste ei ole enää itsestään selvä perinne. Vanhemmat antavat lapsen itse päättää myöhemmin, liittyykö kirkkoon, sanoo Pulkkinen.

 

Aiheet

,