Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kristitty turvapaikanhakija odottaa käännytystä epäonnistuttuaan ”raamattutietokilpailussa”

 

Iran kartalla. Kuva Pavel Karásek, Pixabay

Kristityksi kääntynyt Reza Karkah pelkää käännytystä takaisin entiseen kotimaahansa Iraniin vastattuaan väärin joihinkin raamattuaiheisiin kysymyksiin Britannian sisäasiainministeriön turvapaikkakuulustelussa.

Christian Post -verkkojulkaisu (17.2.) uutisoi, että 38-vuotias kristityksi kääntynyt  Reza Karkah pelkää, että jos hänet käännytetään takaisin Iraniin, hän joutuu vankilaan ja eristetyksi vaimostaan, joka on Britannian kansalainen, sekä 4-vuotiaasta tyttärestään. Hän on vaarassa joutua jopa teloitetuksi.

Karkah on hakenut jo kolmatta kertaa turvapaikkaa Britannian sisäasianministeriön hylättyä hänen viimeisimmän hakemuksensa vuonna 2016. Lontoossa ilmestyvän The Times -lehden mukaan Karkahilla oli vaikeuksia ymmärtää 150 kysymystä, jotka häneltä kysyttiin kuulustelussa, kuten, mikä on hänen lempijakeensa Raamatussa, kuka petti Jeesuksen ja mihin seurakuntaan hänet on kastettu. Koska hän ei pystynyt antamaan oikeaa vastausta kaikkiin kysymyksiin, tuomari ei vakuuttunut siitä, että hän on aito kristitty.

KRS Krito 10.-23.6.

– Karkah sanoo, että mikäli hänet käännytetään, Iranin viranomaiset rankaisevat häntä siitä, että hän on kääntynyt kristinuskoon, kertoi Christian Legal Centre, joka tulee hänen oikeusjuttuaan.

Andrea Williams, Christian Legal Centre’n toimitusjohtaja korosti: – Reza Karkah on rohkea mies, jonka evankeliumi ja Herran Jeesuksen Kristuksen antama toivo on muuttanut. Tässä ei ole pelissä ainoastaan Rezan elämä, vaan myös hänen rohkean, mutta haavoittuvan vaimonsa ja heidän kauniin tyttärensä elämä.

Jos Karkah käännytettäisiin, hänen vaimonsa, Leigh Rileyn olisi vaikea huolehtia yksin heidän pienestä tyttärestään, Rosiesta. – Pelkään, että tyttäreni luulee, että olen hylännyt hänet, jos minut karkoitetaan, Karkah sanoi.

Vuonna 2018 tuomioistuin totesi, ettei käännyttäminen ”asettaisi häntä alttiiksi todelliselle vainolle”. Williamsin mukaan sisäasiainministeriö ei usein ymmärrä ”kristinuskon luonnetta tai kristittyjen Iranissa kohtaamien haasteiden laajuutta”. Islamista kristinuskoon kääntyminen on laitonta Iranissa ja siitä voidaan tuomita kuolemaan.

– Tuntuu, että elämäni on pysähdyksissä. Olen hermostunut aina poistuessani kotoani, koska tiedän, että minut voidaan siepata kadulla. Rukoilemme aina kun menemme ulos, että Jesus armahtaisi meitä. Minulla on nyt uusi elämä ja uusi toivo. Ajatus siitä, että se voidaan hetkessä ottaa pois, on kauhistuttava, Karkah kuvasi Christian Post -lehden haastattelussa.

Christian Today -verkkojulkaisun (16.2.) mukaan Karkah on asunut Britanniassa vuodesta 2003 ja hänen ensimmäinen turvapaikkahakemuksensa hylättiin vuonna 2004. Tämän jälkeen miehestä tuli koditon huumeidenkäyttäjä ja pikkurikollinen. Silloin hän tapasi vaimonsa Leigh’in. Vuotta myöhemmin he kääntyivät kristinuskoon paikallisen seurakunnan evankeliointitoiminnan ansiosta.

Saatuaan kasteen Karkah lopetti huumeidenkäytön. Hän on nyt seurakunnan aktiivinen jäsen eikä ole tehnyt rikoksia viiteen vuoteen.

– Ihmiset soppakeittiössä kertoivat minulle Jesuksesta, Raamatusta ja pelastuksen tarpeesta. He olivat kilttejä ja myötätuntoisia ja antoivat meille makuupusseja ja vaatteita sekä auttoivat meitä pääsemään lääkäriin. Löysin toivon ja meistä molemmista tuli kristittyjä. Se muutti elämämme täysin.