Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Kristillinen seniorikoti tarjoaa yhteisöllisyyttä

 

Iloitsen siitä

Kotipalveluyrittäjä Tanja Laine toteutti haaveensa yhteisöllisestä vanhainkodista. Kristillinen hoivakoti Helmi aloittaa vuodenvaihteessa.

Kotipalveluyrittäjä Tanja Laineen ura vanhustenhoitoalalle avautui kutsumuspohdinnan seurauksena. Pitkään kotiäitinä toiminut Laine alkoi miettiä ja rukoilla, mikä voisi olla hänen paikkansa.

Eräänä päivänä silmiin osui Helsingin Sanomien artikkeli aviomiespalvelusta, jonka liikeideana on auttaa erilaisissa arjen askareissa.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Jutussa kerrottiin, että työtä on niin paljon kuin vain jaksaa tehdä eikä tarvitse edes markkinoida. Yrittäjyys on aina tuntunut minusta mahdolliselta työllistymismuodolta, joten ajattelin, että tässä voisi olla hyvä yritysidea.

Laine oli jo vuosia tehnyt diakoniatyötä lapsiperheiden ja vähäosaisten parissa: siivonnut, laittanut ruokaa ja auttanut arkisissa tehtävissä.

– Mietin ja rukoilin, mikä voisi olla yritykseni kohderyhmä. Vastaus oikeastaan tippui taivaalta, ja ymmärsin kirkkaasti, että se olisi vanhukset.

Vanhusten pahoinvointi surettaa

Vuonna 2011 perustettu Lähimmäispalvelu Helmi oli ensimmäinen askel kutsumuksen tiellä. Kotipalveluyrittäjyys on ollut myös näköalapaikka ikääntyneiden tilanteeseen.

Laine näkee suomalaisten vanhusten voivan huonosti. Julkisella sektorilla panostetaan yhä enemmän kotiin annettaviin palveluihin. Samanaikaisesti yhteisöllisiä asumismuotoja vähennetään. Suuntaus on omiaan lisäämään vanhusten pahoinvointia.

– Yhä useampi ikäihminen viettää päivänsä peloissaan lukittujen ovien takana. Turvattomuus ja yksinäisyys ovat lisääntyneet valtavasti. Sen myötä on yhä enemmän masennusta ja siitä seuraavaa yleiskunnon heikkenemistä. Ajattelin usein, että kunpa voisin kerätä nämä vanhukset yhteen ja tarjota heille avun, Laine kertoo.

Laine suree myös vanhusten oikeuksien polkemista.

– Eivät vanhukset jaksa huhuilla tukiensa perään, joten vanhustenhoidon määrärahoja on helppo leikata. Olen tavannut muun muassa ihmisiä, jotka hoitavat kotona sairaalakuntoista omaistaan, mutta eivät saa siihen mitään tukea.

Rohkeasti kristillinen

Vuodenvaihteessa Laineen yksi haave toteutuu: Hollolassa aloittaa seniorikoti Helmi. Yhteisöllisen rivitaloasumisen lisäksi koti tarjoaa asukkailleen muun muassa viriketoimintaa, siivouspalveluja, kotiruokaa ja lääkehuoltoa. Seniorikoti Helmen tarkoituksena on tarjota ikäihmisille turvallinen ja arvokas vanhuus.

Tärkeimmäksi arvoksi Laine sanoo kristillisyyden.

– Minua on varoiteltu pitämästä kristillisiä arvoja näkyvästi esillä. Olen kuitenkin halunnut luottaa Jumalaan siinä, että hän pitää taloudellisesti huolen, vaikka joku jäisi tämän vuoksi tulematta.

Kristillisyys näkyy seniorikodin toiminnassa paitsi henkilökunnan vakaumuksena myös viikoittaisina laulu- ja hartaushetkinä.

– On hienoa tarjota mahdollisuus hengellisistä asioista keskusteluun elämän viimeisinä vuosina. Työntekijämme saavat puhua avoimesti uskostaan, kuitenkin asiakasta kunnioittaen.

Hengellisyys vaikuttaa vahvasti myös seniorikotia koskevassa päätöksenteossa: kaikki ratkaisut tehdään rukoillen.

– Menemme rukouksin eteenpäin. Olen elämänkokemuksen myötä oppinut odottamaan Jumalan avaamia ovia.

– Kuulostelemme esimerkiksi erilaisten palvelujen ja hoitohenkilökunnan tarvetta. Myös kyläläisten on mahdollisuus osallistua ruokailuun ja viriketoimintaan, joten katsomme, millaiseksi toiminta muotoutuu.