Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

”Syyrian konflikti unohtumassa”

 

Libanonilaiskristittyjen mielenosoituksessa kysyttiin

Tähän mennessä kaksi miljoonaa ihmistä Irakista ja Syyriasta on paennut ISIS-järjestön terroria ja väkivaltaa neljän miljoonan asukkaan Libanoniin. ISIS:in terrori vie huomiota vuosia jatkuneelta Syyrian sisällissodalta.

– Syyrian konfliktista uhkaa tulla unohdettu sota, kristillisen SAT7-kanavaryhmän arabiankielisten kanavien johtaja Rita Elmounayer sanoo.

Libanonin kristityt kantavat huolta maassa olevista kahdesta miljoonasta pakolaisesta, jotka ovat saapuneet Syyriasta ja Irakista.

Noin neljän miljoonan asukkaan maa on saanut suhteellisen suuren osan pakolaisvirroista Syyriasta ja Irakista. Satojen tuhansien pakolaislasten koulunkäynti on keskeytynyt.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Tämä on suuri ongelma. Kouluttamattomilta katoaa mahdollisuus luoda tulevaisuutta, kristillisen SAT7-kanavaryhmän arabiankielisten kanavien johtaja, itsekin libanonilainen Rita Elmounayer sanoo.

Pakolaisleireissä työskentelee libanonilaisten ja syyrialaisten ohella esimerkiksi Saksasta ja Yhdysvalloista saapuneita vapaaehtoisia opettajia, jotka pyrkivät pitämään perustason koulutusta yllä. Kouluilla on tärkeä merkitys perheiden päivittäisten rutiinien ylläpitäjänä.

Syyrian varsinainen sisällissota on jäämässä ISIS-järjestön aiheuttaman kriisin varjoon.

– Syyrian konfliktista uhkaa tulla unohdettu sota, Elmounayer sanoo.

Arki jatkuu pakolaisillakin

Sota on traumatisoinut tuhansia lapsia.

– Lapset heräävät painajaisiin ja kastelevat vuoteensa, Rita Elmounayer kuvailee.

SAT7-kanava toimitti pakolaisleireihin tv-vastaanottimia ja lautasantenneja, jotka on esiviritetty kanavan katsomista varten. Kanavalle on tehty pakolaisperheille räätälöityjä ohjelmia.

– Huomioimme heidän tilanteensa ja pyrimme tukemaan heitä henkisesti ja hengellisesti, SAT7:n projektijohtaja, psykologi Enaam Haddad kertoi Ristin Voitolle.

Pakolaisille suunnatuissa ohjelmissa rukoillaan ja opiskellaan raamattua. Ohjelmiin voi myös soittaa ja kertoa omista huolistaan.

– Tavalliset arkiset asiat ovat pääosassa ihmisten puheissa. Elämä jatkuu pakolaisleirissäkin, Rita El Moyaner sanoo.

– Tuntuu uskomattomalta, että suurin osa keskustelukumppaneista kuvailee asioiden olevan ”ihan ok”. Kaiken menettäneet takertuvat toivoon ja pieniin hyviin asioihin.

Libanon on kristillisyyden kannalta harvinaisuus Lähi-idän maiden joukossa. Maassa on aito uskonnonvapaus. Libanonissa on yhä paljon elävää kristillisyyttä, ja viime vuosina evankeliset seurakunnat ovat aktivoituneet tekemään aiempaa enemmän ulospäinsuuntautuvaa työtä. Libanon toimii tärkeänä asemapaikkana monelle Lähi-idässä työtä tekevälle lähetysjärjestölle.