Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Koomikkopastori jakaa naurun sakramenttia

 

– Uskovien pitäisi oppia nauramaan itselleen, tuumaa tamperelainen stand up –koomikko, pastori Sampsa Simpanen ja näyttää itse esimerkkiä. Kuva: Jaakko Manninen

Sampsa Simpanen uupui ja masentui pastorin työssä. Toivuttuaan hän lähti stand up –koomikkona kutkuttelemaan yleisöjen nauruhermoja.

Mies tuli 16-vuotiaana uskoon Kansanlähetyksen kesätapahtumassa. Samalla syttyi orastava kutsumus papiksi. Myöhemmin hän teki Helluntaiseurakunnassa tv-työtä ja päätyi lopulta Metodistiseurakunnan paikallispastoriksi.

Yksi taitekohta elämään tuli vuonna 2014, jolloin hengellisen työn tekijä väsähti. Eteen oli tullut raskaita työtehtäviä, jotka olivat vieneet ilon.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Viimeisten päivien kohtaamiset olivat jo liikaa:

– Tunsin alkavan paniikkikohtauksen oireet, kun luokseni tuli mies, joka kertoi tulleensa pienenä hyväksikäytetyksi. Silloin koin, että en enää jaksa ja kykene kulkemaan toisen rinnalla.

Harteilla tuntuivat myös yleiset työelämän paineet:

– Elämme yhteiskunnassa, jossa on tärkeää olla tuottava osa koneistoa. ”Jos et työtä tee, ei sinun syömänkään pidä!” Se on salakavalasti iskostunut elämänalueisiimme, jopa sairastamiseemme.

– Eräässä aiemmassa, toisessa työpaikassani pomo vaati minua tekemään sairauslomalla kotoa etätyötä, Sampsa muistelee.

Juttuja maustaa elämänkokemus

Pastori oli vuosikausien ajan ihaillut stand up –komiikkaa ja sitä tekeviä.

– Vaimoni rohkaisemana ilmoittauduin Kuopion Komediafestivaalin stand up –kurssille vuonna 2013.

Ensimmäistä esiintymistään hän kuvailee monella tavalla hirveäksi. Sitä ei tee mieli katsoa videolta; amatöörin taidot ja teksti olivat alkeellisia.

Se ei kuitenkaan saanut antamaan periksi.

Sampsa havaitsi nauttivansa ihmisten naurattamisesta.

– Halusin katsoa, mihin se palo vie.

Vuonna 2015 Sampsa teki yli 160 keikkaa ja ajoi yli 65 000 kilometriä.

– Uskon, että kaltaiselleni viihdyttäjälle on kysyntää. Takana on elämänkokemusta ihan toisella tavalla kuin useimmilla stand up –esiintyjillä, jotka pääsääntöisesti ovat alle kolmekymppisiä.

– Menneisyyteeni kuuluvat myös nuorisorikollisuus ja viina. Sain monesti kunnolla turpiin, joten huulta on tikeillä kurottu umpeen. Jäin kiinni myymälävarkauksista. Vanhempani erosivat, kun olin alle kahden vuoden…

Jumalan ohjauksessa

Sampsa ei stand up –lavoilla kiroile, pilkkaa Jumalaa, kirkkoja tai seurakuntia eikä puhu härskejä. Silti aiheita riittää.

Hän on hiljattain tehnyt ison kiertueen Naurun sakramentti –esityksellään.

Tänään miehen tavoittaa tv-kuvauksista.

– Uskovien pitäisi oppia nauramaan itselleen. Näissä joukoissa naurun terapiavaikutusta valitettavasti vähätellään, mutta ei se toisaalta mikään ihme ole. Suomessa on ollut aikoja, jolloin pelkästä hymyilemisestä on saanut porttikiellon kinkereille.

Sampsa on nyt tyytyväinen ammatinvaihtaja, joka unelmoi stand up –koomikkona vetävänsä vielä joskus urheilustadionillisen yleisöä.

– Jumalan ohjaukselle pitää kuitenkin antaa tilaa. Jumala vie, minne vie. Hän yllättää minua jatkuvasti.

Ei ole pois suljettua, että hän vielä palaa pastoriksi.

www.sampsasimpanen.fi