Koirapäivänä liikutaan nelijalkaisen ystävän kanssa

 

Ebba on melkein vuoden ikäinen jackrusselinterrieri. Kuva: Hanna-Kaisa Rahikainen

Tänään vietetään koiranpäivää. Suomen Kennellitto muistuttaa, että koiran kanssa liikkuminen tuo hyvinvointia niin lemmikille kuin omistajalle itselleen.

Tämän vuoden teemalla ”Koiraharrastus yhdistää” korostetaan yhdessä tekemisen merkitystä ja yhteistä jaettua iloa. Eri puolella Suomea järjestetään Koiranpäivän tapahtumia, joita on kertynyt Suomen Kennelliiton www-sivuille tähän mennessä jo toistakymmentä. 

Turussa ilta kuudesta eteenpäin kokoonnutaan koko perheen tapahtumaan Kupittaan Kaivokentälle, jossa on luvassa paljon koettavaa ja nähtävää, joista mainittakoon vetokoira-ajelu ja koiratanssiesitys. Sastamalassa Kaukolan koulun pihalla järjestetään lelukoirakilpailu lapsille. Myös valokuvausta on tiedossa. Joensuussa tutustutaan agilityyn Pärnävaaran urheilukeskuksessa. Tampereella koirat ovat tervetulleita koko päivän ajan Tullintorin ostoskeskukseen. Tullintori haluaa tempauksellaan mahdollistaa helpon ja vaivattoman asioinnin myös koirien ulkoiluttajille. Helsingin Kampissa Narinkkatorilla voi tutustua Omakoira-sovellukseen ja keskustella asiantuntijoiden kanssa koiran hankinnasta ja hoidosta. 

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Koiranpäivän tarkoituksena on tuoda esiin ihmisen parhaan ystävän merkitystä. Koiranpäivänä korostuvat pehmeät ja lämpimät arvot, jotka tuovat esille koiran erilaisia rooleja ihmisen elämässä ja yhteiskunnassa. Päivää on vietetty jo vuodesta 2007 alkaen ja sen ideoi Kennelliiton tulevaisuuden toimikunnan jäsen Pertti Kuopila. Nimen mukaan valtakunnallista Koiranpäivää alettiin viettää Pertin päivänä 24.4. 

Koira-ystävä liikuttaa

Suomessa on noin 700 000 koiraa. Koira tarvitsee päivittäistä liikuntaa rodusta riippuen noin tunnista useampaan tuntiin. UKK-instituutin tuoreen selvityksen mukaan vähintään 22 minuutin kävely päivässä olisi ihmiselle hyvä aika liikkua. Koiranomistajalle tämä on helppoa ja saattaa toistua kahdestikin päivässä. Kennelliitosta kannustetaan kaikkia koiranomistajia liikkumaan säällä kuin säällä, koska liikkumisella on kansanterveydellistä merkitystä. 

Koiran kanssa lenkkeily on sosiaalista toimintaa parhaimmillaan. Näin tekemällä tulee tavattua toisia koiranomistajia ja lemmikille jo tuttuja tai uusia koirakavereita. On niitäkin koirattomia lenkkeilijöitä, jotka haluavat pysähtyä tervehtimään koiraystävää. Siinäkin hetkessä merkitys voi olla suuri. Ihmisen paras ystävä, pieni tai suuri koiralemmikki voi ilahduttaa lähimmäisen päivää. Samalla kohtaa ihmisen; vaihdetaan kuulumiset, joskus jopa syvälliset ajatukset.  

Koiraihmisen rukouskirja, koiranulkoiluttajan messu ja metsäkirkko

Pappi Kari Kanala ja viestintäkonsultti ja kennelinpitäjä Ville Kormilainen ovat tehneet koiraihmisille rukouskirjan Anova saa ja nuuhkiva löytää (Kirjapaja 2016). Sen kirjoituksia voi mietiskellä vaikkapa lenkin aikana. 

On myös järjestetty koiranulkoiluttajien messuja, joissa pappi on johtanut messuun kirkon pihalla. Siellä ulkoilmassa lauletaan, luetaan päivän evankeliumi, mietitään sitä yhdessä ja vietetään ehtoollinen. Oulunkylän seurakunta Helsingissä on toteuttanut näitä tapahtumia koiraystäville. Myös Joensuussa on järjestetty koirakirkkoja muutaman kerran. 

Oletettavasti kaikkein suosituin koiraihmisenkin hiljentymispaikka on metsäkirkko. Onhan suomalaiselle metsä kuin kirkko. Pyhä paikka, jonne tullaan nuuhkimaan yhdessä lemmikin kanssa kaunista luonnontuoksua ja hiljaista elämää luonnon keskellä. Metsän syleily tekee hyvää molemmille; se muistuttaa suuresta Jumalasta ja saa näkemään että pienikin on suurta Jumalan suuressa suunnitelmassa. 

 

https://www.kennelliitto.fi 

https://www.mtv.fi/kotimaa/artikkeli 

https://www.kirkkojakaupunki.fi 

 

Aiheet