Tohtori Susanna Kokkonen: ”Jumala on uskollinen”

 

Susanna Kokkonen Jerusalemissa. Kuva: Josten Skesvik

Jerusalemin Yad Vashem -museon Kristittyjen ystävien johtaja Susanna Kokkosen mielestä 70-vuotisjuhliaan viettävä Israelin valtio on Jumalan ihme. Hän uskoo muidenkin Raamatun profetioiden toteutuvan pian Lähi-Idässä.

Susanna Kokkonen kiertää ympäri maailmaa puhumassa Israelista, holokaustista ja antisemitismistä. Hän vierailee parhaillaan Suomessa ”profeetoista Israelin valtioon”-kiertueella. Kokkoselta on ilmestynyt vuonna 2014 kirja Matka Holokaustiin: Juutalaisviha Raamatun ja historian valossa.

”Profeetta Hesekiel puhui holokaustista”

Susanna Kokkonen puhui perjantaina 20.4. Helsingin Anderskyrkanissa siitä, miten Vanhan testamentin profeetat Jesaja ja Hesekiel näkivät ennalta tulevia tapahtumia, kuten Israelin valtion synnyn. Myös siionismin isänä tunnettu Theodor Herzel aavisti Israelin valtion luomisen jo 50 vuotta ennen sen perustamista. Herzel sanoi siionistikongressin jälkeen vuonna 1897: ”Bazelissa olen luonut pohjan juutalaiselle valtiolle. Jos puhuisin siitä tänään, ihmiset nauraisivat minulle, mutta 50 vuoden sisällä se tulee olemaan totta.” Israelin valtio perustettiin 14.5.1948. Kuitenkin sen voidaan Kokkosen mukaan ajatella saaneen alkunsa jo marraskuussa 1947, jolloin YK äänesti maan jakamisesta arabien ja juutalaisten kesken.

Oikeus Sanaan_SEKLkesäkeräys1kk_vuosisop

Kokkonen siteerasi Raamatun Hesekielin kirjaa:  ”Herran käsi tarttui minuun ja Herran henki vei minut kaus pois ja laski minut laaksoon, joka oli täynnä kuolleitten luota. Minä puhuin niin kuin Herra minua käski ja luihin tuli henki. Ne heräsivät eloon ja nousivat maasta ja siinä oli luuton ihmisjoukko. Herra sanoi minulle: ”Ihminen, nämä luut ovat Israelin kansa. Kaikki israelilaiset sanovat: luumme ovat kuivettuneet, toivomme on mennyt, me olemme hukassa. Sen tähden, julista heille, näin sanoo Herra Jumala: Minä aukaisen teidän hautanne, päästän oman kansani haudoistanne ja vien teidät Israelin maahan.”

Tohtori toi esiin, että Hesekielin kirjan tekstistä on monta tulkintaa. Hänen mielestään se kuitenkin kertoo holokaustista.

”Kun amerikkalaiset sotilaat saapuivat Dachaun keskitysleirille, he kirjoittivat siitä, mitä näkivät. He sanoivat, että leirillä olevat muistuttivat enemmän kuolleita kuin eläviä ihmisiä. Jos olette käyneet Yad Vashemissa [Vainojen uhrien museossa] ja nähneet sen viimeisen salin, olette nähneet, että he olivat kuin kuolleita luita”, Kokkonen totesi.

”Jos me emme mene Israelin maahan, profeetan sanat eivät tule täyttymään”

Susanna Kokkonen kertoi Israelin päärabbina elämäntyönsä tehneen Yisrael Meir Laun elämäntarinan. Lau syntyi Puolassa. Tuolloin hänen nimensä oli Lulek. Poika oli 5-vuotias, kun hänen isänsä vietiin Treblinkan keskitysleirille ja tapettiin siellä. Hänen äitinsä myös surmattiin toisella leirillä. Lulek ja hänen veljensä Naphtali päätyivät työleirille, josta heidät siirrettiin Buchenwaldin keskitysleirille vuonna 1945. Lulek oli tuolloin 8-vuotias, joten hänen selviytymismahdollisuutensa olivat miltei olemattomat. Hän kuitenkin selviytyi, koska hänen veljensä ja eräs venäläinen vanki auttoivat häntä piileskelemään leirillä.

”Juutalaisia organisaatioita saapui eri leireille [niiden vapauttamisen jälkeen] etsimään näitä lapsia. He veivät heitä esimerkiksi Ranskaan ja yrittivät järjestää heille hyvän koulutuksen ja perheen, joka voisi adoptoida heidät. Viimeinen asia, mitä järjestöt halusivat, oli, että nämä lapset päätyisivät Israelin maahan, koska kukaan ei uskonut, että Israelin valtiolla olisi mitään mahdollisuutta selvitä.”

Lulek ja Naphtali vietiin Ranskaan. Eräänä päivänä paikkaan, jossa pojat asuivat, tuli tärkeä delegaatio. Vieraat olivat varakkaita ihmisiä, jotka halusivat tarjota lapsille rahaa ja koulutuksen Ranskassa.

”Kun kaikki aikuiset olivat puhuneet, eräs poika kysyi, saisiko hän puhua. Hän tuli ihmisten eteen ja sanoi: ”Hesekiel puhui meistä, Hesekielin kirjan 37. luku puhuu meistä. Jos me emme mene Israelin maahan, profeetan sanat eivät tule täyttymään.”

Israel tulee säilymään

Kokkonen muistutti, että Raamatussa on monia eri kansoille suunnattuja profetioita. Ne eivät toteudu, ellei löydy ihmisiä, jotka haluavat palvella Jumalaa. Holokaustista selvinnyt poika ymmärsi, että hänen täytyy mennä Israeliin, vaikkei hän tuntenut pyhiä kirjoituksia. Poika pääsi Israeliin ja myös Lulek ja Naftali päätyivät sinne.

Tohtori toi puheessaan esiin, että Israelin valtio on monella tapaa menestystarina: maan valuutan, sekelin, arvo on vahvimpia maailmassa, innovaatioita tehdään enemmän kuin missään muualla, demokratia kukoistaa ja  turismi on voimissaan – maassa kävi vuonna 2017 noin 3,6 miljoonaa turistia. Israel on myös onnistunut integroimaan lukuisat maahanmuuttajat osaksi yhteiskuntaansa.

”Toisaalta, jos katsomme Lähi-Itää, meillä on Hamas Gazassa ja Libanonissa Hizbollah – Iranin  tukema terroristijärjestö. Saudi-Arabia on kuitenkin lähentynyt Israelia. Näemme, että Jumala luo parhaillaan jotain uutta Lähi-Idässä. Uskon, että kaikki ne profetiat, jotka eivät vielä ole käyneet toteen, tulevat toteutumaan alueella. Moni muslimi on nähnyt Jeesuksen. Kristityillä on kuitenkin hyvin vaikeaa Lähi-Idässä. Meidän täytyy tukea näitä kristittyjä veljiä ja sisaria ja sitä ainoaa Lähi-Idän valtiota, joka auttaa heitä.”

Kokkonen totesi, että usein Israelista puhuttaessa puhutaan ongelmista, kuten antisemitismista ja sen noususta monissa Euroopan maissa. Hän haluaa kuitenkin lähestyä asiaa toisesta näkökulmasta: Israel on suuri Jumalan ihme. Jumala on Sanassaan luvannut, että Israel myös säilyy. Kokkonen uskoo, että Raamatun profetiat toteutuvat jo meidän sukupolvemme aikana. Meidän osuutemme on tehdä se, mitä Jumala meiltä pyytää.

”Voimme tarkastella historiaamme ja sen sijaan, että näkisimme kaikki ongelmat, näemme, että Jumala on uskollinen. Hän tulee tekemään kaiken, minkä hän on sanonut. Kukaan ei pysty Häntä estämään. Ja me tulemme olemaan hänen kanssaan”, Kokkonen iloitsi.

 

 

Aiheet

,