Kirkot laajenevat kesällä kahviloiksi

 

Turun Tuomiokirkon porrastasanteella

Moni kirkko ja seurakuntatalo laajenee kesällä kahvilaksi. Seurakunnat houkuttelevat kahviloihinsa sekä matkailijoita että lounastauokolaisia. Esimerkkiä näyttää Turun tuomiokirkon kivijalassa toimiva Domcafé.

Helsingissä turistit löytävät jo sankoin joukoin tiensä tuomiokirkon kryptan varjoon. Kryptassa voi nauttia leivonnaisten lisäksi taidenäyttelyistä. Oulussakin pääsee auringolta suojaan tuomiokirkon Cafe Kryptaan. Kulttuuritarjonnassa on muun muassa konsertteja ja runoiltoja. Turun tuomiokirkossa toimii lähetyskahvila Domcafé läpi kesän, ja terassilla soi trubaduurien tahdissa.

Kotiseutuhistoriaa kirkon pihoissa

Mielenkiintoisia kahvilanähtävyyksiä löytyy eritoten pienempien paikkakuntien kirkkopihoilta. Museoista ja kotiseutuhistoriasta kiinnostuneiden kannattaa matkata Nurmijärvelle. Nurmijärven kirkonmäellä vanhassa viljamakasiinissa toimiva Museokahvila esittelee vanhaa kirkollista ja maatalousesineistöä.

Perheniemi trp.sh-neliö vkot25.-26.

”Esillä on näköisteokset entisaikoina kirkkokurin ylläpitoon tarkoitetuista välineistä, jalkapuu ja häpeäpenkki”, Nurmijärven seurakunnan tiedottaja Birgit Tolvanen paljastaa.

Haapajärven Pikkupappilan kesään kuuluvat itse tehdyt leivonnaiset. Herkuttelun lomassa voi tutustua ikoninäyttelyyn ja Pikkupappilan moninaiseen historiaan. Pikkupappila rakennettiin vuonna 1842 aluksi kirkkoherran virka-asunnoksi ja on palvellut sittemmin muun muassa pitäjän ensimmäisenä kansakouluna ja pankkina.

Taukopaikka tien päältä

Lomareissua suunnitellessa voi etukäteen tutkailla reitin varrella olevia kirkkoja ja taukopaikkoja. Seurakunnat tiedottavat kesäkahviloistaan internetsivuilla. Kahvilat ovat yleensä auki päiväsaikaan.

Esimerkiksi automatkalla itäisessä Suomessa voi koukata viitostien varrella Joroisissa. Vanhassa tapulissa vapaaehtoiset pyörittävät tapulikahviota torstaisin tori-iltojen aikaan sekä sunnuntaisin jumalanpalvelusten jälkeen. Kahvin ja pullan äärellä rupatellaan ja ollaan vaan.

Tampereen Keskustorilla Vanhan kirkon kellotapulin kuppilassa on pannu kuumana lähes päivittäin. Keskiviikkoisin Tapulikahvilassa on motoristien kokoontumisajot.

 
Radio Dei Radiot_fi