Ihmisiä ja ilmiöitä: Miltä helvetti näyttää? – 700 vuotta sitten kirjoitettu kuvaus vaikuttaa yhä kristittyjen näkemyksiin Elämäntaito: Säännöllinen päivärytmi ja rutiinit tuovat vakautta ADHD-perheen arkeen

Kirkosta poistuvia kristittyjä tulitettiin Kairossa

 

Kairon kirkkoiskussa kuolleita valmistellaan haudattaviksi. Kuva: World Watch Monitor

Joulukuun lopussa aamujumalanpalveluksesta poistuvat koptikristityt joutuivat konekivääriväijytykseen. Useat heistä kuolivat ja loukkaantuivat iskussa.

Jumalanpalvelus oli juuri päättynyt Kairon eteläosassa sijaitsevassa Mar Minan kirkossa perjantaina 29.12.2017. Rakennus oli vielä täynnä ihmisiä. Kun jumalanpalvelukseen osallistuneet alkoivat poistua kirkosta, he joutuivat keskelle konekivääritulitusta. Tapahtumista raportoivat koptikirkko ja monet viranomaistahot.  

Koptikirkon Helwanin alueen arkkipiispa, isä Ebram Mihail,  kertoi, että hyökkäys kirkkoon alkoi 10 minuuttia jumalanpalveluksen päättymisen jälkeen. Ihmisiä virtasi ulos ovesta, kun heidät ammuttiin maahan. Ihmiset, jotka olivat vielä sisällä, kuulivat tulitusta 15 minuutin ajan, hän sanoi. Todistajat kertoivat, että kirkon jäsenet sulkivat portit ja kaduilla olevat säntäsivät etsimään suojaa. 

SEKL, 29.9.-20.10.2021, neliöbanneri: Kansanlähetysopisto (vuosisopimus)

Sisäministeriön mukaan moottoripyörän selässä istuva aseistautunut mies yritti – sen jälkeen kun oli jo tappanut useita ihmisiä – tunkeutua kirkon ulkopuolella olevan turva-aidan läpi. Hän sai surmansa turvahenkilöstön kanssa käymänsä laukaustenvaihdon aikana, eikä päässyt sisälle kirkkoon. 

Koptikirkon facebook-viestissä tuotiin esiin, että ennen kirkkoon tehtyä iskua ainakin yksi hyökkääjistä oli tulittanut koptikristittyjen omistamaa kauppaa. Kaksi veljestä – kaupan omistajan pojat – kuoli  tulituksessa.  

Viranomaislähteiden mukaan iskuun osallistui vähintään kaksi hyökkääjää. Mediaraportit olivat kuitenkin epäjohdonmukaisia sen suhteen, oliko hyökkääjiä yksi vai kaksi ja kumpi heistä oli pidätetty. Suurin osa raporteista antoi ymmärtää, että yksi hyökkääjistä oli tapettu ja yksi pidätetty, kun hän yritti poistua paikalta. Yhdellä hyökkääjällä kerrottiin olleen omatekoinen pommi – Sosiaalisessa mediassa levitettiin kuvia, joissa hän oli kuolleena kadulla yllään kookkaat liivit. 

Myös kertomukset hyökkäyksissä kuolleiden ja loukkaantuneiden lukumääristä vaihtelivat: ilmoitettu kuolleiden määrä vaihteli 8 ja 12 henkilön välillä ja loukkaantuneiden määrä 4 ja 9 henkilön välillä. Viestisovellus Telegramissa julkaistun kommentin mukaan hyökkäyksen toteutti ISIS:iä lähellä oleva taho. 

Islamistien Egyptin koptikristittyihin kohdistama väkivalta on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana. Vuonna 2013 heitä syytettiin presidentti Muhammed Mursin ja hänen Islamilaisesta veljeskunnasta koostuvan hallituksensa syrjäyttämisestä. Egypti on sijalla 21 World Watch -listalla, jota Open Doors julkaisee vuosittain. Listalla julkaistaan ne 50 maata, joissa kristittyjä kulloinkin vainotaan eniten. 

Uutinen on julkaistu Open Doorsin verkkosivulla.