Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Kirkon ulkomaanapu huolissaan Hondurasin ihmisoikeustilanteesta

 

Kirkon Ulkomaanavun (KUA) saamien tietojen mukaan vuoden 2010 alusta vuoden 2011 heinäkuun loppuun mennessä Pohjois-Hondurasissa on murhattu ainakin 35 pienmaanviljelijää. Tämän lisäksi elokuun aikana on henkirikoksen kohteeksi on joutunut jo 12 ihmistä.

Kirkollisten avustusjärjestöjen yhteistyöelin Aprodevia vaatii rikosten puolueetonta tutkintaa ja syyllisten saattamista vastuuseen. Rikosten taustalla on vuoden 2009 vallankaappaus.

Vallankaappauksen jälkeen valtio on kovin ottein kukistanut mielenosoituksia, ja maassa on raportoitu toimittajien ja ihmisoikeusaktivistien murhia, vallankaappausta vastustavien ja siihen kriittisesti suhtautuvien järjestöjen ja yksilöiden seurantaa sekä heihin kohdistuvia uhkailuja.

KUA painottaa, että ihmisoikeuksien toteutuminen on kehityksen edellytys. Erityisesti kansalaisyhteiskunnan toimintavapaus on ensiarvoisen tärkeä demokratian ja kehityksen kannalta.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

KUA on useamman vuoden tukenut maaseudun kestävää kehitystä ja pienviljelijöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia Hondurasissa.

Erityisenä huolenaiheena on ollut Bajo Aguánin alue Colónin maakunnassa, jossa pienten maanviljelijöiden ja suurmaanomistajien välinen maakiista on viimeisen puolentoista vuoden aikana lisännyt väkivaltaisuuksia.

KUA on saanut tietoa tahdonvastaisista katoamisista, henkirikoksista, uhkailuista ja ahdisteluista, jotka ovat kohdistuneet Bajo Aguánin alueella asuviin pienviljelijöihin.

Hondurasin tasavalta on noin seitsemän miljoonan asukkaan valtio Väli-Amerikassa. Sen rajanaapureita ovat Guatemala, El Salvador ja Nicaragua.

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie