Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Maaseutuväestöstä joka viides on kristillisyydestä vieraantunut konservatiivi

 
Ilmakuva maaseutukylästä. Kylän keskellä on kirkko.

Kirkon maaseutulinjaukset 2023 -julkaisusta selviää, että kirkosta vieraantuneiden konservatiivien tavoittaminen on kirkolle suurempi haaste kuin liberaalien. KUVA: PIXABAY

Suomen maaseutuväestöstä 20 prosenttia on kirkosta vieraantuneita konservatiiveja. Heistä vain 29 prosenttia on kirkon jäseniä, selviää Kirkon maaseutulinjaukset 2023 -raportista.

Suomen pinta-alasta yli 95 prosenttia on maaseutua, jossa asuu alle kolmannes suomalaisista. Syyskuussa julkaistu Kirkon maaseutulinjaukset 2023 -raportti pureutuu maaseutuseurakuntien erityishaasteisiin.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä laskee kirkosta eroamisen ja väestön vähenemisen vuoksi. Maaseudulla kirkon jäsenmäärä laskee erityiseksi siksi, koska kuolleisuus on syntyvyyttä suurempaa.

Sansa Neliöb. 14.11.-13.12. MJa

– Esimerkiksi meillä Taivalkosken seurakunnassa on tänä vuonna kastettu kahdeksan lasta ja nelisenkymmentä seurakuntalaista on kuollut, sanoi kirkkoherra ja Kirkon maaseutulinjaukset -työryhmän puheenjohtaja Tuomo Törmänen raportin julkistamistilaisuudessa 22.9.

Uuden Tien haastattelema Törmänen huomauttaa, että myös maalla kirkosta erotaan, mutta se ei ole yhtä yleistä kuin kaupungeissa.

Taloustutkimukselta tilatun jäsensegmentoinnin perusteella kirkon jäsenistöstä maaseudulla voidaan rakentaa neljä erilaista jäsentyyppiä, joiden suhde kirkkoon ja arvot ovat keskenään erilaisia: liberaalit kirkosta etääntyneet, konservatiivit kristillisyydestä vieraantuneet, perinteiset uskonnolliset ja maltilliset peruskristityt.

***

Lue koko artikkeli Uuden Tien verkkolehdessä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet