Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Menestyvä muovitehdas turvaa evakkoperheille elannon Pohjois-Irakissa

 
Tummaan neuleeseen pukeutunut mies muovitehtaan toimistossa

Niniven tasangolta Isisiä paenneet kristityt jättivät kaiken taakseen. OD on tukenut heitä eri toimeentulohankkeilla, joista muovitehdas on yksi esimerkki. “Tuotantolaitosta alettiin rakentaa vuonna 2017, ennen kuin juuriltaan irrotetut perheet pystyivät palaamaan kotiseudulleen”, tehtaanjohtaja Nihad (kuvassa) kertoo.

Pohjois-Irakin kurdialueella Erbilin maakunnassa toimiva muovitehdas työllistää Niniven tasangon kylistä kotoisin olevia kristittyjä, jotka joutuivat pakenemaan Isisiä vuonna 2014.

Muovitehdas Sahil Bashiqa sijaitsee Erbilin maakunnassa Gaznan talousalueella. Aloitteen tehtaan perustamisesta teki Niniven tasangolla Bashiqassa toimiva Mart Shmoni -seurakunta, ja sen toiminta käynnistyi Open Doorsin tuella. Tehtaan tarkoituksena on mahdollistaa pakolaisina elävien kristittyjen perheiden toimeentulo.

Tehdashalli on niin suuri, että sinne mahtuvat sekä isot koneet että ne tuhannet muoviastiat, joita siellä valmistetaan ja jotka odottavat kuljetusta asiakkaille.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

Tehtaanjohtaja Nihad, kuusikymppinen yhden pojan ja kolmen tyttären isä, myös isoisä, kertoo: “Tehtaassa valmistetaan erilaisia muovipakkauksia, joissa voidaan säilyttää ruoka-aineita, kuten taatelisiirappia ja murskatuista seesaminsiemenistä tehtyä siirappia tai tahnaa, sekä puhdistus- ja pesuaineita.”

Pipopäinen mies muovitehtaan koneen vieressä
Muovitehtaan tarkoituksena on mahdollistaa pakolaisina elävien kristittyjen perheiden toimeentulo. Työntekijät ovat kotoisin Niniven tasangolta.

Tuotantoa päivin öin

”Tehdas toimii toisinaan kahdessa vuorossa, jos työvoimaa on saatavilla. Meillä on päivävuoro ja yövuoro, jotka kumpikin kestävät kahdeksan tuntia. Työntekijöitä kummassakin vuorossa on kahdeksasta kymmeneen, useimmat kristittyjä.”

”Noin kahdeksantoista perhettä sekä muutama teknikko saavat toimeentulonsa tehtaasta. Se vaikuttaa heissä halua jäädä Irakiin sen sijaan, että he lähtisivät maasta.”

Tuotantoa on pyritty kasvattamaan siinä määrin kuin tarjolla oleva sähkö sallii.

Tehdas aloitti pienellä volyymillä vuonna 2017, mutta asiakkaiden ja työntekijöiden määrän kasvaessa sinne on hankittu lisää koneita ja muotteja. Tuotantoa on pyritty kasvattamaan siinä määrin kuin tarjolla oleva sähkö sallii.

Sähkökatkot ovat Irakissa ja Kurdistanin autonomisella alueella tavallisia. Tehtaan koneet tarvitsevat paljon sähköä toimiakseen, ja tehdas toimii silloin, kun sähköä on saatavilla, oli se sitten päivällä tai yöllä.

Kolme työntekijää lastaamassa muovitehtaan varastossa kuorma-autoa
Muovitehtaan työntekijät lastaamassa valmiita tuotteita kuljetukseen.

Pienestä alusta kohti suurempaa

Kun tehdas avattiin, siellä käytettiin viittä eri muottia. Nyt niitä on käytössä 52. Tehdas on kasvattanut tuotantoaan neljästä–viidestä tuotteesta 22 erimuotoiseen ja -kokoiseen tuotteeseen.

“Menestys on ollut suurta, ja se on johtanut tuotannon ja asiakkaiden määrän kasvuun. Aluksi  asiakkaina oli neljä tai viisi tehdasta, ja nyt käymme kauppaa 20–22 tehtaan kanssa sen lisäksi, että toimitamme tuotteita suoraan Erbilin markkinoille”, Nihad selittää ylpeänä.

“Unelmani ja visioni on, että tehdas kehittyy lisää. Toivon, että voimme lisätä koneiden määrää ja saada lisää asiakkaita. Toivon myös, että voimme tehdä uudistuksia tehtaan vanhoille tuotantolinjoille kasvattaaksemme tuotantoa ja parantaaksemme tuotteiden laatua”, Nihad linjaa.

Unelmani on, että rakennamme tehtaan omalle tontille.

TEHTAANJOHTAJA NIHAD

Tällä hetkellä tehdas maksaa kuukausivuokraa varastorakennuksesta, jossa se toimii, mutta Kurdistanin alueen teollisuudesta ja kehityksestä vastaava viranomainen on myöntänyt sille tontin, jolle voidaan rakentaa uusi tuotantolaitos.

“Unelmani on, että rakennamme tehtaan omalle tontille. Pääsemme eroon vuokranmaksusta ja asetumme taloksi. Järjestämme joitakin asioita uusiksi ja korjaamme virheitä, joita olemme matkalla tehneet”, Nihad kuvailee tulevaisuutta optimistisesti.

Muovitehtaan viisi työntekijää rivissa tehtaan varaston ovella.
Muovitehdas on ollut vastaus kristittyjen pakolaisten toimeentulovaikeuksiin Erbilin alueella. Kuvassa muovitehtaan työntekijät, keskellä tehtaanjohtaja Nihad.

Tehtaan toimitusjohtaja ja hänen alaisensa ovat kiitollisia tuesta, jota he ovat saaneet. Kun Isis valtasi Niniven tasangon kylät vuonna 2014, tuhannet kristityt perheet joutuivat lähtemään pakoon kotiseuduiltaan.

Nihad kertoo: ”Tämä tehdas pantiin pystyyn saamamme taloudellisen tuen avulla muutama vuosi sen jälkeen, kun olimme lähteneet pakoon. Tehdas on työntekijöilleen tärkeä toimeentulon lähde, jolla he elättävät myös lapsensa ja vaimonsa.”

Rukoilkaa, että tehdas takaa toimeentulon kristityille perheillemme.

TEHTAANJOHTAJA NIHAD

Tehtaan koko työntekijäjoukko pyrkii siihen, että työ tehtaalla sujuu jouhevasti ja että sillä on jatkuvuutta.

 

Lue lisää Irakin kristittyjen tilanteesta.

 
Lahjoita A

Aiheet