Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Nyt kansa saa sanoa, millaisen kirkkorakennuksen se haluaa

 

Seurakuntalaisilta saatu palaute on vaikuttanut rakenteilla olevaan uuteen Kiihtelysvaaran kirkkoon Joensuussa. Kuva: Luo arkkitehdit Oy

Esimerkiksi Tampereen Vanhaa kirkkoa on muokattu käyttäjäkyselyn tulosten perusteella. Joensuussakin seurakuntalaiset saivat vaikuttaa siihen, millainen Kiihtelysvaaran uudesta kirkosta tulee.

Tampereen seurakuntien kiinteistöpäällikön, Heikki Päätalon, mielestä on viisasta kysyä käyttäjien mielipidettä siitä, millaiset tilaratkaisut kirkossa parhaiten toimisivat.

– Onneksi tämäntyyppiset kyselyt ovat seurakunnissa lähestulkoon jo arkipäivää. Ei ole perusteita sille, että päätöksiä tehtäisiin vain pienen joukon näkemyksellä.

Ajatushautomo Kompassi Neliöb. 13.11.-10.12. MJa

Tampereen Keskustorin kupeessa kohoavasta Vanhasta kirkosta poistettiin vuosina 2020–2021 useita penkkirivejä. Kirkkosaliin rakennettiin tarjoilukeittiö, kahvila-alue, lasirakenteinen ja äänieristetty vetäytymistila sekä esteetön vessa.

Rakennus sai myös automaattisen sammutusjärjestelmän ja uuden sisävalaistuksen.

Muutoksista alkoi kahden vuoden kokeilu, jonka onnistumisesta järjestettiin Vanhan kirkon käyttäjille, kävijöille ja työntekijöille kysely.

Vastaukset toivat ilmi sen, että muutokset olivat olleet tarpeellisia ja mieluisia.

Muutokset vahvistettiin pysyviksi Tampereen seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa viime kesäkuussa. Kirkkohallitus hyväksyi ne elokuussa.

Joensuussa Kiihtelysvaaran kirkko tuhoutui tulipalossa vuonna 2018. Uuden kirkon rakennustyöt käynnistyivät 31.7.2023.

Seurakuntalaisilla oli mahdollisuus vaikuttaa kirkon suunnitteluun vuosina 2021 ja 2022 järjestetyissä avoimissa kyselyissä.

– Palautteissa toistui toive ristinmuotoisesta puukirkosta sekä valon ja maiseman huomioon ottamisesta. Kirkon toivottiin rakentuvan entiselle paikalleen kylän kiintopisteeksi, rakennustoimikunnan puheenjohtaja ja rakennuttaja Esa Mustonen kertoo.

Tulevaisuudessa kaikki seurakunnan toiminnot jumalanpalveluksista kerhoihin ja ruoanvalmistukseen sijoittuvat samaan rakennukseen.

Sisätilojen suunnitelmiin lisättiin seurakuntalaisten palautteiden perusteella esimerkiksi sakastin vesipiste ja minikeittiö.

Kirkon saliin on tulossa istumapaikat 120 hengelle. Väliovet avaamalla lisätilaa saadaan kahvitilasta ja lasten kappelista, jolloin tilaa on parhaimmillaan 280 henkilölle. Etuosan kuoriin sijoitetaan vanhasta kirkosta pelastettu alttaritaulu.

Kiihtelysvaara on osa Vaara-Karjalan seurakuntaa, joka kuuluu Joensuun evankelis-luterilaiseen seurakuntayhtymään.

Uuden kirkon arvioidaan maksavan noin 5,5 miljoonaa euroa. Osa kustannuksista katetaan kiihtelysvaaralaisten järjestämän kirkkokeräyksen tuotolla. Kirkon on määrä valmistua vuoden 2024 loppuun mennessä.