Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Kirkon lähetyskannatusluvut vuodelta 2017 ­paljastavat, että Lähetysseura ja Kirkon Ulkomaanapu olivat suurimmat tuen saajat niin seurakunnilta kuin yksityisiltä lahjoittajilta

 

Kuvituskuva: Shutterstock

Kansanlähetys oli tilastossa kolmantena.

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) sai viime vuonna yksityishenkilöiden vapaaehtoista kannatusta peräti 12 miljoonaa euroa, mikä vastaa yli puolta järjestöjen yhteenlasketuista lahjoituksista. Seuraavaksi eniten eli 16 prosenttia keräsi Lähetysseura ja kolmanneksi eniten Kansanlähetys, joka sai 11 prosenttia kannatuksesta.

Vapaaehtoinen kannatus jäsentä kohti oli suurinta seurakunnissa, joissa on alle 5000 jäsentä (4,26€/jäsen) ja pienintä suurimmissa seurakunnissa (2,23€/jäsen).

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Seurakuntien talousarviomäärärahoista suurimmat osuudet menivät Lähetysseuralle (44 prosenttia) ja KUA:lle (20 prosenttia). Vain Suomen Lähetysseura sai määrärahan kaikilta seurakunnilta. Ulkomaanapua talousarvioavustuksin tuki 305 seurakuntaa ja muita järjestöjä 187–260 seurakuntaa. Kolmanneksi eniten seurakuntien talousarviomäärärahoja ohjattiin Kansanlähetykselle (11 prosenttia).

Seurakunnat tukevat kirkon virallisia lähetysjärjestöjä talousarviomäärärahojen lisäksi vapaaehtoisesti. Tästä vapaaehtoisesta kannatuksesta noin hieman reilun kolmanneksen saivat Suomen Lähetysseura sekä KUA. Loput jakoivat Kansanlähetys (n. 11 %), Medialähetysjärjestö Sanansaattaja (6 %), Sley (5 %), Kylväjä (5 %), Pipliaseura (4 %) ja Svenska Lutherska Evangeliföreningen (Slef) (0,5 %).

Vain Medialähetys Sanansaattajat ja Kansanlähetys onnistuivat saamaan viime vuonna seurakuntien vapaaehtoista kannatusta saman verran tai enemmän kuin edellisvuotena.

Järjestöjen tulos kasvoi edellisvuoteen verrattuna yli 2,5 miljoonaa euroa. Keskimäärin kannatus pysyi tämän vuosikymmenen hyvällä tasolla. Suomen Lähetysseuran, Pipliaseuran ja Medialähetys Sanansaattajien luvut laskivat hieman, muilla oli vastaavasti hieman nousua.

 
artikkelibanneri Uusi Tie