Kirkon kulttuuripalkinto arkkitehti Juha Leiviskälle

 

Arkkitehti Juha Leiviskä

Vuoden 2010 kirkon kulttuuripalkinto on myönnetty arkkitehti, akateemikko Juha Leiviskälle. Leiviskä sai palkinnon pitkäaikaisesta ja sitoutuneesta kirkkojen ja muiden sakraalitilojen suunnittelutyöstä, jossa hän on välittänyt merkittävästi kristillistä sanomaa.

Arkkipiispa Kari Mäkinen ojensi palkinnon Juha Leiviskälle tänään Helsingissä. Leiviskän arkkitehtuurin erikoispiirre on valon taitava käyttö. Hänen valaisinmuotoilussaan korostuvat yksinkertaiset linjat ja lämmin valo.

Leiviskä on tunnettu arkkitehti ja muotoilija myös ulkomailla. Hänen suunnittelemiaan kirkkoja ovat muun muassa Pyhän Tuomaan kirkko Oulussa (1975), Vantaan Myyrmäen kirkko (1984), Kuopion Männistön kirkko (1992) ja Pakilan kirkko Helsingissä (2002). Lisäksi hän on suunnittelut kansainvälisen Ad Dar -kulttuurikeskuksen Betlehemissa Palestiinassa (2003).

Dei Neliöb. 4.-7.3.

Viimeisin Leiviskän valmistunut työ on Helsingin Diakonissalaitoksen tuetun palveluasumisen Aurora-talo, johon ensimmäiset asukkaat muuttivat perjantaina 3. joulukuuta.

Kirkkohallitus jakaa vuosittain kirkon kulttuuripalkinnon kristillisen sanoman kannalta merkityksellisestä esittävästä taiteellisesta toiminnasta tai kulttuuriteosta.  Palkinto on jaettu 19 kertaa.

Palkintosumma on 6 000 euroa.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)