Kirkon kulttuuripalkinto 2022 Anna-Mari Kaskiselle hänen elämäntyöstään – palkinto luovutetaan laskiaistiistaina 2023

 

Anna-Mari Kaskisen tuotannon laajuutta kuvaa hyvin kansalliskirjaston tietokantahaun perusteella hänen teoksikseen löytyvät yli 4 000 nimikettä. Kuva: Pekka Kaskinen

Vuoden 2022 Kirkon kulttuuripalkinnon saa elämäntyöstään kirjailija, runoilija, sanoittaja ja käsikirjoittaja Anna-Mari Kaskinen. Palkintoperusteissa kiitetään Anna-Mari Kaskisen laajaa kirjallista tuotantoa.

Kaskisen tekstien todetaan olleen muodostamassa viime vuosikymmeninä suosittujen uusien hengellisten laulujen ja virsien ydintä. Pelkästään virsikirjassa ja sen lisävihkossa on Kaskisen tekstejä 34 virressä. Osasta Kaskisen tekstejä, kuten virrestä 517 ”Herra kädelläsi” on muodostunut rakkaita, monen sukupolven tuntemia klassikkoja. Myös ruotsinkielisen virsikirjan lisävihkoon on käännetty neljä Kaskisen virttä, samoin Ruotsin kirkon virsikirjaan.

Perusteissa todetaan, että Kaskisen laulutekstejä löytyy lukuisista hengellisistä laulukirjoista, joita käytetään myös ekumeenisesti. Kaskisen Mukulamessu ja mukulalaulut sekä hänen sanoittamansa Afrikkalainen gospelmessu ovat uudistaneet ja jättäneet pysyvän jäljen seurakunnissa tapahtuvaan toimintaan.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

”Anna-Mari Kaskinen on julkaissut runsaasti runoteoksia ja romaaneja sekä muita kirjallisia teoksia. Tuotannon laajuutta kuvaa hyvin kansalliskirjaston tietokantahaun perusteella hänen teoksikseen löytyvät yli 4 000 nimikettä. Erityinen piirre hänen tuotannossaan on sen ihmisen koko elämänkaaren huomioiva luonne. Erityisesti lapsille suunnattu korkeatasoinen kristillinen kulttuuri on hänen tuotannossaan pysyvä piirre, joka ansaitsee erityisen kiitoksen.”

Palkinnonjakotilaisuus on laskiaistiistaina 21.2.2023 Kirkkohallituksen täysistunnon jälkeen, jolloin arkkipiispa Tapio Luoma luovuttaa palkinnon Kaskiselle.

Kirkkohallitus  myöntää  vuosittain  Kirkon kulttuuripalkinnon  kristillisen sanoman kannalta merkityksellisestä esittävästä taiteellisesta toiminnasta ja kulttuuriteosta. Palkinnon arvo on 6 000 euroa. Palkintoa on jaettu vuodesta 1992. Palkinto myönnetään kirkkohallituksen täysistunnon nimeämän työryhmän esityksestä. Vuoden 2021 palkinnon sai kirjailija Pirkko Saisio teoksesta Passio. Katso kaikki Kirkon kulttuurpalkinnon saajat tästä.

Kirkon kulttuuripalkinto on jo toinen merkittävä tunnustus, joka Anna-Mari Kaskiselle on lyhyen ajan sisällä myönnetty. Marraskuussa Kaskinen sai Luterilaisen Kulttuurin Säätiön tunnustuspalkinnon.

Lue myös: Kirjailija Anna-Mari Kaskiselle Luterilaisen Kulttuurin Säätiön tunnustuspalkinto