Kirkolliskokous päätti: Homoparien puolesta rukoillaan kirkossa

 

Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Timo Rämä kannustaa ihmisiä pysymään kirkossa. KUVA: VUOKKO VÄNSKÄ

Kirkolliskokous antoi piispainkokouksen tehtäväksi laatia pastoraalisen toimintaohjeen rukouksesta parisuhteensa rekisteröineiden kanssa ja heidän puolestaan. Perustevaliokunnan esitys voitti äänin 78-30.

Edustaja Pekka Lahdenperän vastaesityksen mukaan pastoraalista toimintaohjetta ei tulisi laatia. Asia päätettiin yksinkertaisella äänten enemmistöllä sillä perusteella, että pastoraalisen ohjeen laatiminen ei vaadi kirkollista kaavaa. Äänestystavan ratkaisi arkkipiispa Kari Mäkinen puhemiesneuvostoa kuultuaan. Tätä menettelyä arvosteltiin monissa puheenvuoroissa ennen äänestystä. Arvostelijoiden mukaan asia koskee kirkon uskoa ja oppia, jolloin päätökset vaativat ¾ määräenemmistön.

Kankaanpään kirkkoherra Keijo Rainerma kommentoi päätöstä Uusi Tie -lehdelle.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Askelten suunta on kristillisen avioliiton mureneminen. Se on kohtalokasta koko kansalle. Surullista oli ratkaisun tapa. Selvästi kirkon uskoa ja oppia koskeva asia päätettiin yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Se ei lupaa hyvää vähemmistölle. Myönteistä on kirkon tunnustuksellisten ja liberaalien rintamalinjojen selkiytyminen. Jumala pitää huolen kansastaan, mutta kuka pitää huolta kirkosta ja kansasta? Rainerma kysyy.

Kemijärven kirkkoherra Lasse Marjokorpi on sitä mieltä, että päätös merkitsee kansankirkon häviötä.

– Kristityt siirtyvät entistä enemmän jumalanpalvelusyhteisöihin. Kristinuskosta vieraantunut kansa, jonka vaatimusten mukaan kirkossa päätetään, ei pelasta kirkkoa. Uudistuksia vaaditaan nyt tällä kuristusotteella, kunnes viimeinenkin ripe kristinuskosta on häivytetty. Tietysti Jumala voi kääntää kaiken päinvastaiseksi niin että ”kansan” kirkon kuollessa siinä alkaa kasvaa vähitellen Kristuksen kirkko, Marjokorpi toivoo.

Vuokko Vänskä