Euroopassa osoitettiin mieltä Irakin kristittyjen puolesta

 

Tukholman keskustassa osoitettiin mieltä Irakin kristittyjen puolesta usean tuhannen ihmisen voimin. Mielenosoittajat halusivat osoittaa tukensa Irakissa olevalla kristittyjen vähemmistölle, jotka ovat joutuneet uskonsa takia hyökkäysten kohteeksi. Tapahtumaan ottivat osaa myös useiden puolueiden edustajat.

Mielenosoittajia saapui Tukholmaan bussilasteittain eri puolilta Ruotsia kertoo Dagen -lehti. Poliisin laskelmien mukaan paikalla oli n. neljätuhatta henkeä. Mielenosoittajien banderolleissa vaadittiin turvaa ja oikeutta Irakin kristityille, ”Lopettakaa tappaminen uskonnon nimessä”, kuului eräs iskulause.

– Media luo kuvaa, että Irakissa on turvallista olla, mutta meidän on näytettävä toteen, että kristityt ovat yksi vainotuimpia ryhmiä siellä. Ruotsilla on varaa ottaa heitä vastaan, ympäristöpuolueen Mats Pertoft vaati.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Mielenosoituksia pitkin Eurooppaa

Ylen uutisten mukaan myös Brysselissä useat tuhannet ihmiset osoittivat lauantaina mieltään Irakin kristittyihin kohdistuneiden vainojen vuoksi. Viimeksi keskiviikkona viisi ihmistä kuoli ja kaksikymmentä loukkaantui useissa kiristittyjä vastaan tehdyissä pommi-iskuissa Bagdadissa.

Syyrialaistaustaiset kristityt vaativat itselleen autonomista aluetta Pohjois-Irakista, sillä he kokevat, ettei Irakin hallinto ole Saddam Husseinin ajan jälkeen kyennyt suojelemaan heitä.

Myös Itävallan pääkaupungissa Wienissä useat sadat ihmiset kokoontuivat lauantaina vastustamaan Irakin kristittyjä vastaan tehtyjä iskuja.

Kristittyjä syrjitään, kaapataan ja murhataan. Irakin kristityt on yksi maailman vanhimmista kristittyjen yhteisöistä, mutta kristittyjen määrä vähenee maassa koko ajan.

Monet uhkien ja vainojen alla elävistä kristityistä pakenevat maasta tai joutuvat pakon alaisina kääntymään islamin uskoon. Myös kirkot ovat joutuneet väkivallan kohteeksi ja useita kirkkoja on pommitettu toimintakelvottomiksi.

– On jopa mahdollista, että kristinusko vähitellen katoaa Irakista ja Lähi-idästä kokonaan, Kirkukin arkkipiispa Louis Sako arveli Euroopan parlamentissa pidetyssä kristittyjen vainoja käsittelevässä seminaarissa.