Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Taiteiden yö revittelee reformaatiosta K18-anarkiaa

 

Ensi torstain Taiteiden yössä saa värittää katuliiduin Turun tuomiokirkon portaita viime vuoden tapaan. Kuva: Timo Jakonen

Reformaatio näkyy, kuuluu ja puhuttaa elokuisissa Taiteiden yö –tapahtumissa Oulussa ja Helsingissä. Turussa tehdään taidetta tuomiokirkon portaisiin. Kuopiossa kirkko tarjoaa avoimen estradin erilaisille esiintyjille.

Ensi torstaina 17.8. Taiteiden yötä vietetään Oulussa ja Turussa, siitä viikon päästä Helsingissä. Kuopio on vuorossa elokuun viimeisenä perjantaina.

Oulun seurakuntien ohjelma sisältää konsertteja ja pyhää tanssia sekä reformaatiosta kertovan K18-näytelmän.

SRO neliöb. 10-16.6.

– Pyhä tanssi muodostuu yksinkertaisista askelista ja liikkeistä. Sen liikekieli on yhdistelmä eri kansojen kansantansseista, erityisesti piiritansseista, kertoo pyhää tanssia opettava seurakuntapastori Riikka Honkavaara.

Torstaisessa Taiteiden yössä ensimmäinen tanssihetki alkaa Tuiran kirkossa kello 17. Iltakuudelta käynnistyy vaikeampia kuvioita sisältävä askeltyöpaja, joka kestää noin 75 minuuttia.

Oulun tuomiokirkossa soi kello 20 konsertti, jonka ohjelmisto on Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kokonaan kotimainen. Myös Ylikiimingin seurakuntatalossa ja Haukiputaan kirkossa on musiikillista ohjelmaa kello 20.

Tähtititornin kahvilassa esitetään kello 20.30 alkaen näytelmä, joka on avantgardis-anarkistinen tulkinta reformaation ytimestä kreikkalaisen tragedian innoittamana. Näytelmän jälkeen siitä vaihdetaan ajatuksia keskustellen.

Värittäminen innostaa

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä on mukana Turun Taiteiden yössä niin, että torstaina 17.8. kello 17 lähtien on mahdollisuus tehdä katuliiduin oma taideteos Turun tuomiokirkon portaille, jos vain sää sallii. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuosi sitten ja se oli hyvin suosittu.

Tuomiokirkon kahvila Domcafé on avoinna kello 21:een.

Perheiden Taiteiden yössä on seurakuntayhtymän varhaiskasvatuksen ohjelmaa. Kirkonrotat Aamu, Alma ja Alli vetävät haitarin säestyksellä puolituntisen Suomi 100 -muskarin kello 19.15 alkaen Vartiovuoren kesäteatterissa.

Aikamatkalle

Kun Helsinki viettää torstaina 24.8. Taiteiden yötä, Paavalinkirkko panostaa tiiviiseen tapahtumatarjontaan neljän tunnin ajan sekä sisällä että ulkona.

Kirkkosalissa on kuorojen ja yhtyeiden esityksiä puolen tunnin välein. Lapsille järjestetään mm. kirkon ympärijuoksukisa.

Kirkon pihalla matkataan 1500-luvulle Lutherin, Mikael Agricolan ja renessanssin aikaan. Historian elävöittäjät tutustuttavat kiinnostuneita keskiajan elämään.

Tanssiryhmä Linnea esiintyy ja opettaa yleisöä. Keskiaikatapahtuman päättää tuliesitys. Ryhmää luotsaa Paavalin kirkossa työskennelleen rovasti Eelis Saunion pojanpoika.

Kuopiossa Taiteiden yö ajoittuu perjantaihin 25.8., jolloin Vehmersalmen kirkko tarjoaa kello 19-23.30 avoimen estradin esim. muusikoille, puhujille, lukijoille ja tanssijoille.

 

 

Aiheet