Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Kirkkopyöräily on tarkoitettu kaikille

 

Kirkkoherra Veli-Pekka Järvinen viimevuotisella kirkkopyöräilyllä. Kuva: Hannu Jukola / Kirkon kuvapankki.

Kirkkopyöräilyssä yhdistyvät kuntoilu ja kirkossakäynti. Pyhäjärven kiertävä pyöräilykierros antaa osallistujille mahdollisuuden vierailla matkan varrella viidessä kirkossa.

Osana Tour de Tampere -tapahtumaa 23.5. poljettava kirkkopyöräily järjestetään nyt toista kertaa. Pyhäjärven kiertävä 40 kilometrin kierros alkaa 10 aamulla, jonka jälkeen matkaa taitetaan noin neljästä viiteen tuntia.

Pyöräilyn lisäksi osallistujat pääsevät vierailemaan viidessä seudun kirkossa, joihin kuuluvat Tampereen Vanha kirkko sekä Pirkkalan, Nokian, Viinikan ja Pispalan kirkot.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Matalan kynnyksen tapahtuma

Kirkkopyöräilyn järjestelyissä on Pirkkalan, Nokian ja Tampereen seurakuntien lisäksi mukana kaksi pyöräilyseuraa, Kaupin Kanuunat ja Tampereen Polkupyöräilijät, sekä Ekokumppanit. Diakoni Sari Peltosen mukaan eri tahojen välisen yhteistyön lisäksi tapahtuman tarkoituksena on edistää ekologisia elämänarvoja ja tutustuttaa ihmisiä seudun kirkkoihin.

– Kyseessä on uudenlainen matalan kynnyksen tapahtuma. Kirkkopyöräily tavoittaa myös niitä, jotka eivät yleensä käy kirkossa ja antaa uutta kosketuspintaa seurakuntaan, Peltonen pohtii.

Peltonen osallistui myös viime vuonna järjestettyyn ensimmäiseen kirkkopyöräilyyn niin järjestelyjen kuin itse kuntoilunkin osalta. Viimevuotisen pyöräilyyn kuului hyvästä säästä nauttimisen lisäksi keskustelua ihmisten kanssa.

– Toivon, että moni lähtisi tänäkin vuonna mukaan ja löytäisi tiensä muuhunkin seurakuntien toimintaan, Peltonen sanoo.

Kaikki ovat tervetulleita

Pirkkalan seurakunnan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth osallistuu Peltosen tavoin sekä tapahtuman järjestelyyn että itse pyöräilyyn. Vastuu on painottunut erityisesti Pirkkalan kirkon osuuteen, jossa järjestetään muiden taukopaikkoina toimivien kirkkojen tavoin pientä ohjelmaa ja tarjotaan välipala pyöräilijöille. Silfverhuth kertoo, että tapahtuma on tarkoitettu kaikille kunnosta riippumatta.

– Kyseessä ei ole kilpailu, vaan rento kuntoilun ja kulttuurin yhdistävä tapahtuma. Pyhäjärveä kiertää useampi ryhmä, minkä avulla varmistetaan kaikille sopiva pyöräilyvauhti, hän sanoo.

Pirkkalan Vanhassa kirkossa järjestetään lisäksi erityisesti pyöräilijöille suunnattu Fillaristikirkko jo äitienpäivän iltana.