Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kirkkoon liittyminen aiempaa helpompaa

 

Enää ei tarvitse mennä paikan päälle kirkkoherran virastoon tilaamaan virkatodistusta vaan sen voi tilata verkosta.
Kuvituskuva: Sanna Krook/Kirkon kuvapankki

Kirkkoon liittyminen oli pitkään huomattavasti monimutkaisempaa kuin siitä eroaminen. Nyt tilanne on toisin.

Liity kirkkoon -palvelu uudistui 15. syyskuuta. Turhia manuaalisia työvaiheita on jäänyt pois, kun tiedot siirtyvät sähköisesti seurakuntiin.

Vuoden 2015 aikana Liity kirkkoon -sivuston kautta lähetettiin 12 528 liittymispyyntöä. Liittymishakemukset tulostettiin kirkkohallituksessa ja paperit postitettiin seurakuntiin, joissa varsinainen liittymisen käsittely vasta tapahtui. Uuden palvelun ansioista liittymislomakkeet siirtyvät automaattisesti seurakuntiin.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Liittyminen käyttäjäystävällistä ja nopeaa

Liity kirkkoon -uudistuksen projektipäällikkö Katri Meripaasin mukaan uudistettu palvelu on entistä käyttäjäystävällisempi. Liittymislomake on helppo täyttää ja liittymisprosessi on aikaisempaa nopeampi. Palveluun voi tunnistautua tietoturvallisesti pankkitunnuksin.

Kirkkoon voi edelleen liittyä myös perinteisin keinoin eli asioimalla suoraan seurakunnassa tai tulostamalla Liity kirkkoon -sivustolta liittymislomakkeen ja toimittamalla sen seurakuntaan.  

Tavoitteena kirkon ja valtion ero

Kirkkoon liittymistä olikin jo korkea aika helpottaa, sillä ”kilpailijalla” on jo pitkään ollut toimiva järjestelmä. Vuodesta 2003 toimineen eroakirkosta.fi-sivuston kautta on eronnut kymmeniä tuhansia kirkon jäseniä. Sivusto tunnetaan laajasti. Erohakemuksen voi  täyttää helposti ilman sen kummempia perusteluja. Sivuston ylläpitäjät kertovat eroamisen kestävän vain minuutin. Myös perustelut eroamisen kannattavuudelle kerrotaan napakasti.

Vapaa-ajattelijat ajavat aktiivisesti kirkon ja valtion erottamista toisistaan. Tätä tavoitetta palvelee kirkosta eroajien suuri määrä.