Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kirkko tarjoaa keskusteluapua poikkeusoloissa

 

Kirkon kuvapankki/Pekko Vasantola

Koronavirus ja siitä johtuvat poikkeusolot aiheuttavat monissa huolta ja ahdistusta ja tarve keskustelulle on suuri. Kirkon keskusteluavun Palvelevaan puhelimeen voi soittaa joka päivä iltakuudesta puoleenyöhön asti.

Keskusteluapua saa myös verkosta: kirkon Palveleva chat on avoinna maanantaista perjantaihin kello 12−20 ja Palveleva netti ympäri vuorokauden. Pääsiäisenä keskusteluapu on auki normaalisti.

”Nyt kun kontaktien määrä pyritään minimoimaan, luottamuksellisia keskusteluja voi käydä verkossa ja puhelimessa turvallisesti ja vastuullisesti kontakteja välttäen. Vaikka liikkumisrajoitusesitys mahdollistaakin liikkumisen yksityiseen sielunhoitoon rajoitusalueilla, niin turvallisinta on hoitaa keskustelut puhelimessa ja verkossa”, Kirkkohallituksen asiantuntija Kimmo Nieminen sanoo.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Digitaaliset kanavat auttavat yhteydenpidossa

Palvelevan puhelimen lisäksi keskusteluapua saa soittamalla seurakuntaan. Seurakunnan työntekijät tavoittaa puhelimella, sähköpostilla tai sosiaalisen median kautta.

Kirkon perheneuvonta tarjoaa maksutonta tukea myös poikkeusaikana. Perheneuvontaa tarjotaan asiakkaille videovälitteisesti sekä epidemiatilanteen salliessa myös kasvokkain. Kirkon oppilaitostyöntekijät tarjoavat tukeaan opiskelijoille ja oppilaitosten henkilökunnalle myös etäopiskelun aikana. Heidän yhteystietonsa löytyvät oppilaitosten verkkosivuilta.

Keskusteluapua saa myös sairaalassa. Sitä kaipaava voi ottaa yhteyden sairaalapappiin, jotka työskentelevät potilaiden, heidän läheistensä ja hoitajien tukena. Sairaalapappiin saa yhteyden sairaaloiden verkkosivujen tai hoitajan kautta.

Kirkon sielunhoidon ammattilaisia työskentelee myös vankiloissa.

Nuorille ja lapsille on tarjolla tukea ja keskusteluapua. Saapas-chat on suunnattu nuorille ja peliseuraa verkossa löytyy Ristiohjaimesta.

Yksilöllinen sielunhoidollinen tapaaminen mahdollista liikkumisrajoitusten aikana

Hallitus antoi torstaina 25.3. eduskunnalle esityksen liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta.  Poikkeuksiin kuuluu, että liikkuminen olisi sallittua, kun kyse on kahdenkeskisestä sielunhoidollisesta tapaamisesta uskonnollisen yhteisön edustajan, esimerkiksi papin, diakonin tai perheneuvojan kanssa. Kyseessä voisi olla esimerkiksi sielunhoidollinen keskustelu, ehtoollinen tai hartaus, kaste tai muu toimitus, joka voidaan järjestää joko uskonnollisen yhteisön tilassa tai muussa tilassa, jossa lähikontaktin välttäminen on mahdollista.

Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan mahdollisuus sielunhoitoon on tärkeä. ”Kriisin keskellä ihmiset tarvitsevat toivoa, lohtua ja kuuntelijaa”, arkkipiispa sanoo.

Sielunhoito on psykososiaalista tukea, jossa ihminen voi käydä luottamuksellista keskustelua asioista, jotka juuri sillä hetkellä ovat hänelle tärkeitä. Keskustelussa voi käsitellä iloja, suruja, pelkoja, toiveita, arjen asioita sekä henkisiä ja hengellisiä teemoja.

Jos liikkumisrajoitukset tulevat voimaan, niiden vaikutukset seurakuntien toimintaan kannattaa tarkistaa seurakuntien verkkosivuilta tai soittamalla seurakuntaan.

Hartausohjelmia televisiossa ja verkossa

Seurakunnat lähettävät jumalanpalveluksia videona tai audiona. Samoin Yle Areenasta voi seurata television ja radion hartausohjelmia. Pääsiäisen aikoihin hartausohjelmia on televisiossa normaalia enemmän. Pisara-hartaus on esimerkiksi joka päivä hiljaisella viikolla.

Kirkon viestintä