Lähetystyö: Lähellä Jeesusta viisi vuosikymmentä – tärkeintä lähetysjärjestölle ei ole lähetystyö vaan evankeliumi Ihmisiä ja ilmiöitä: Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa

Kiinassa avataan uusi kirkko joka päivä – Vuosittain kaksi miljoonaa aikuista saa kasteen

 
Shanghain katuvilinää

Kiinassa on lähes 1,4 miljardia asukasta. Heistä 53 prosenttia käyttää internetiä ja 78 prosenttia älypuhelinta. Aktiivisia sosiaalisen median käyttäjiä on 57 prosenttia. Kuva: Matti Korpiaho.

Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) on ollut mukana mandariinikiinankielisessä radiotyössä vuodesta 1974. Sittemmin työ on laajentunut muihinkin viestimiin.

Mediakehitysjohtaja Ilkka Kastepohja sanoo Kiinan olevan voimakkaassa muutoksessa, ja median käytönkin maassa muuttuvan ja monipuolistuvan.

− Muutos viestinnässä tarkoittaa kahta asiaa. Lause ”Evankeliumi kiinalaisille radion avulla” on muuttunut lauseeksi ”Evankeliumi kiinalaisille median välityksellä”. Internet, maailmanlaajuinen tietoverkkojen järjestelmä, on pääväylä. Mutta myös sen kautta toimiva sosiaalinen media paikallisine facebookeineen ja twittereineen kasvattaa koko ajan merkitystään. Kiinan valtion tarjoama pikaviestisovellus WeChat on tosi suosittu. Kaiken tulee olla mobiilisti, älypuhelimella ja taulutietokoneella, käytettävää, Kastepohja jatkaa.

Karas-Sana Neliöb. 18.-24.3.

− Toinen tärkeä asia on varustaa kristittyjä Raamatulla ja antaa keinoja kertoa ystävilleen kristinuskosta. Se edellyttää muun muassa älylaitesovelluksia ja nykykiinalaisten tarpeista nousevaa kristinuskoa selittävää sisältöä.

Ateismi ei riitä elämän sisällöksi

Protestanttinen kristinusko on Kiinan nopeimmin kasvava uskonto. Ennen kommunistista vallankumousta vuonna 1949 protestantteja oli maassa vain 700 000, joten kirkon jäsenmäärä on satakertaistunut runsaassa 65 vuodessa. Jäseniä on nyt 70 miljoonaa, heistä puolet rekisteröidyissä ja puolet ei-rekisteröidyissä seurakunnissa. Kiinan hallitus hyväksyy viisi uskontoa, jotka ovat buddhalaisuus, taolaisuus, islam, katolisuus ja protestanttisuus.

Kristittyjä on yhä enemmän kaupungeissa, joihin kiinalaiset muuttavat suurin joukoin. Kristinusko on siirtymässä reunoilta keskukseen ja maaseudulta kaupunkeihin. Joka päivä jossain päin Kiinaa avataan uusi kirkko. Maassa kastetaan liki kaksi miljoonaa aikuista vuosittain. Siellä on kansallisesti maailman suurin protestanttinen kirkko.

Kiina on hallitusmuodoltaan kansantasavalta, jota hallitsee Kiinan kommunistinen puolue (KKP). Talousjärjestelmältään se ei kuitenkaan ole kommunistinen, vaan ”sosialistinen markkinatalous”, joka on eräänlainen yhdistelmä suunnitelmataloutta ja vapaata markkinataloutta.

Uskontojen vaikutus on viimeisen yli kolmen vuosikymmenen ajan jatkuvasti lisääntynyt. Ateismi ei enää riitä arvomaailman pohjaksi eikä elämän sisällöksi. Keskellä suuria muutoksia yhä useammat kiinalaiset etsivät uusia henkisiä arvoja sekä perusteita elämälle ja etiikalle.

Ohjelmia tarkasti eri ryhmille

Kansainvälisen kumppanuustoiminnan johtaja Timo Reuhkala muistuttaa Sansan kirkkaana johtotähtenä koko ajan olleen, että mahdollisimman moni Kiinassakin oppisi tuntemaan rakastavan Jumalan ja löytämään armon Jeesuksessa.

Aikaisemmin Sansan yhteistyökumppanit panostivat oikeiden radiotaajuuksien löytämiseen ja käyttämiseen sekä riittävän vahvoihin lähettimiin. Nyt tärkeimmäksi asiaksi on nähty paikallisten kristittyjen motivointi jakamaan Sanaa käyttämissään sosiaalisen median kanavissa. Innostaminen ja varustaminen on hyvin erilaista työtä kuin ohjelmien valmistaminen ja lähettäminen.

− Myös ohjelmien sisällöt ja tekotavat ovat muutoksessa. Ennen ei tarkasti tiedetty, ketkä ohjelmia kuuntelevat. Siksi ne tehtiin mahdollisimman yleispäteviksi ja niitä radioitiin jopa viisi viikossa. Nykyisin on mahdollista tehdä ohjelmia tarkasti valituille kohderyhmille. Yksi ohjelma ensi kertaa Kristuksesta kuuleville, toinen ohjelma vähän tietäville ja lisätietoa haluaville, kolmas kasteen ottamista harkitseville, neljäs ihmisille, jotka haluavat kasvaa kristittyinä… Monenlaiset ohjelmat ja niiden hiominen vievät aikaa, joten yhdenlaista ohjelmaa voikin tehdä entistä isommalla joukolla ehkä vain kymmenen vuodessa.

Uskonnot hyväksytään poliittisesti paremmin

Kiinassa on kristittyjä paljon muun muassa tieteen tutkijoina, talouselämässä, lakimiehinä, taiteilijoina jne. Kristinuskon merkitys kasvaa myös, koska yhä useammat yliopisto-opiskelijat, hyvin koulutetut ja hyvissä asemissa olevat ihmiset kääntyvät kristityiksi.

Kiinalaisia kristittyjä on kuvattu hyvin aktiivisiksi kansalaisjärjestöjen hyväntekeväisyystyössä, mikä näkyy diakonian kasvuna. Esimerkiksi Sichuanin suuren maanjäristyskatastrofin aikana vuonna 2008 oli vapaaehtoisista avustajista 60 prosenttia kristittyjä. Seurakunnilla on Kiinassa yhä enemmän vanhain- ja orpokoteja, köyhille ja vammaisille kohdistettuja avustusprojekteja, klinikoita, kouluja ynnä muita.

Poliittisesti uskonnoista on tullut Kiinassa asteittain entistä hyväksytympiä. Ne katsotaan moraalia vahvistaviksi ja yhteistä kansakuntaa rakentavaksi sopusointuiseksi voimavaraksi.

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa