Ihmisiä ja ilmiöitä: Venäjän hyökkäys karisti Timo Soinista EU-kriittisyyden: ”Ennen katsoin tahallaan sivuun, kun sopi agendaan vetää turpaan”

Lammilla vaalitaan kristittyjen yhteyttä

 

Motoristitapahtumat keräävät seurakuntaan usein sellaisiakin, joille kirkon kynnys on muuten korkealla. Motoristikirkon jälkeen kokoonnuttiin makkaran, letun ja kahvien ääreen. Kuva: PT Juntumaa

Paikallisekumenia voi hyvin Lammilla. Vuoteen mahtuu useampikin yhteiskristillinen tapahtuma, joita järjestävät Lammin vapaa-, helluntai- ja evankelis-luterilainen seurakunta.

Erityisesti motoristitapahtumat ovat herättäneet kiinnostusta paikkakunnalla. Heinäkuun 30. päivänä pidetty motoristikirkko keräsi vapaaseurakunnan täyteen väkeä.

– Siellä oli hilkkua vaille sata ihmistä. Mukana oli sellaisiakin, jotka eivät tavallisesti käy seurakunnassa, paikallisen vapaaseurakunnan johtaja Päivö T. Juntumaa kiittelee.

Sansa Neliöb 10.9.-9.10. MJa

Hän arvelee, että moottoripyöräkulttuuri madaltaa myös kirkon kynnystä.

Motoristikirkko on vapaaseurakunnan järjestämä, mutta nytkin paikalla oli edustajia myös muista seurakunnista. Puhujana oli entinen lähetystyöntekijä ja Suomen Lähetysseuran johtajana, ”biker-pastori” Seikku Paunonen.

Hän oli saapunut Lammille luontevasti moottoripyörän selässä.

Tilaisuuden juontaja Juntumaa haastatteli motoristikirkossa vieraillutta puhujaa Seikku Paunosta, joka on entinen lähetystyöntekijä ja Suomen Lähetysseuran johtaja. Kuva: Tapani Norrbacka

 

Vetovastuu kiertää seurakuntien kesken

Elokuussa seurakuntien yhteistyönä järjestettiin puolestaan yhteislauluilta. Kyseessä on jokakesäinen perinne, jota on jatkettu vuosien ajan.

Tilaisudesta sovitaan yhdessä, ja vetovastuu kiertää kolmen seurakunnan kesken.

– Helluntaiseurakunnasta on kannettu telttapenkit, ja tänä vuonna luterilainen kanttori vastasi musiikista, kertoo Juntumaa.

Kappaleet poimittiin musiikkivastaavan valinnasta laulukirja Viisikielisestä.

Paikalla oli Juntumaan arvion mukaan kolmisenkymmentä ihmistä, enimmäkseen seurakuntien väkeä, vaikka julkisella paikalla Kalevala-puistossa laulettiinkin. Yhteislauluilta kerääkin tavallisesti vähemmän osanottajia kuin muut seurakuntien vuosittaiset tilaisuudet, kuten vapputapahtuma. Hyväksi havaittua perinnettä on kuitenkin haluttu vaalia.

Tilaisuuden epävirallisuus sallii myös joustovaraa ohjelmassa. Seurakuntien pastoreilta kuultiin spontaanit, lyhyet puheenvuorot laulujen lomassa.

Seurakuntien johtajat kerääntyvät myös kahdesti vuodessa pastoripalaveriin.

– Siellä on hyvä keskusteluyhteys, Juntumaa kehuu.