Keväällä alkanut poikkeuskäytäntö jatkuu – TV-jumalanpalvelukset lähetetään joka sunnuntai

 

Nojatuolikirkon kuvaukset Oulunkylän vanhassa kirkossa 24.4.2015. Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Maaliskuussa koronaviruspandemian iskiessä Suomeen tehtiin Ylen ja Kirkon viestinnän yhteinen päätös siitä, että poikkeustilanteen aikana tv-jumalanpalvelukset lähetetään joka sunnuntai.

Normaalisti vuositasolla televisioituja jumalanpalveluksia on 34–37 kappaletta.

Päätös vaikutti hyvin perustellulta, sillä tv-jumalanpalvelusten katsojamäärät nousivat merkittävästi. Ihmisten huoli omasta tai läheistensä terveydestä tai toimeentulosta lisäsi tarvetta hengellisille ohjelmille Ylen kanavilla.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

”Tämän vuoden keväänä tv-jumalanpalvelukset ovat keränneet kymmeniä tuhansia katsojia enemmän vuotta aiempaan verrattuna. Yli 200 000 katsojan lähetyksiä on ollut useampia, mikä on tavallisella kevätkaudella harvinaista”, kertoo Kirkon viestinnän ohjelmapäällikkö Kimmo Saares.

Kahteen eri otteeseen tehtiin päätös poikkeusjärjestelyn jatkumisesta, joka oli voimassa heinäkuun loppuun.

”Kun elokuussa palattiin niin sanottuun normaalitilanteeseen, tuli sekä Ylen että Kirkon viestinnän suuntaan useita toiveita siitä, että poikkeusjärjestelyä voitaisiin edelleen jatkaa”, Saares kuvaa. ”Nopeiden neuvottelujen jälkeen päätös tehtiin, ja nyt koko syyskaudella on tarjolla tv-jumalanpalvelus joka sunnuntai.”

Osa jumalanpalveluksista on tuotantoteknisistä syistä uusintoja. Ensimmäinen lisäys ohjelmistossa on 20.9. lähetettävä pyhiinvaellusjumalanpalvelus, joka on uusinta vuodelta 2019. Pyhiinvaeltajat kulkevat Hærvejenin reitillä Kollemortenin ja Nørhovedin välillä rukoillen ja laulaen. Øster Nykirkessä saarnaa pyhiinvaelluspastori Elisabeth Lidell.

Kirkon viestintä