Keskiaikapäivillä pääsee aikamatkalle vuoteen 1517

 

Kuva: Kirkon kuvapankki/ Roni Oksanen. Kuvassa Alasin ry:n jousiampujia.

Lauantaina 12.8 Vantaan Pyhän Laurin kirkon ympäristössä järjesteytään Helsingan keskiaikapäivä -tapatuma.

Tapahtumassa pääsee tutustumaan keskiaikaiseen Vantaaseen. Tarjolla on muun muassa markkinat, piknik-konsertti ja jousiammuntaa, sekä opastuskierroksia keskiaikaisen kirkonkylän elämään.

– Keskiaikapäivä on koko perheen tapahtuma, johon ei ole pääsymaksua. Tapahtumassa voi saada fiilistä siitä, millaista vauraassa Helsingin pitäjässä, Vantaan ja Helsingin syntyjuurilla, on ollut keskiajalla, Pyhän Laurin kirkon tapahtumakoordinaattori Susanna Lönnqvist kuvailee tapahtuman ideaa seurakuntien tiedotteessa.

Piplian neliö

Keskiajalla Helsingin pitäjän kirkonkylä oli nimeltään Helsinga. Keskiaikapäivässä matkataan tällä kertaa ajassa 500 vuotta taaksepäin vuoteen 1517.

– Kirkon lattian alle oli keskiajalla haudattu ihmisiä ja kirkossa oli pimeää, koska kirkkokansan ei tarvinnut lukea, eikä se yleensä osannutkaan. Sisällä vallitsi tuoksujen sekamelska, johon sulautuivat muun muassa suitsukkeiden ja peseytymättömien ihmisten haju. Kirkossa on ollut myös iso lohikäärmeen kuva, Vantaa-seuran toiminnanjohtaja Riina Koivisto listaa yksityiskohtia, jotka kiinnostavat erityisesti lapsia.

Myös reformaation merkkivuosi näkyy Helsingan keskiaikapäivän ohjelmassa. Pyhän Laurin kirkossa pidetään iltapäivällä Mikael Agricolan laatima ensimmäinen suomenkielisen messun vuodelta 1549.

Illalla Pyhän Laurin kirkon edessä on mahdollista osallistua keskiaikaiselle illalliselle, jonka isäntänä toimii itse Martti Luther. Lutherin roolissa nähdään teologian tohtori, Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian dosentti Esko M. Laine.

– Kerron illallisvieraille 1500-luvun ruuista ja oluesta tietenkin. Lutherin pidot on yhtäältä juhla ja toisaalta kurkistus aikakauteen, Laine kuvailee.

Helsingan keskiaikapäivän järjestävät Tikkurilan seurakunta, Vantaa-Seura ja BRQ Vantaa Festival. Vantaan kaupunki ja Aktiastiftelsen i Vanda tukevat tapahtuman järjestelyjä. Lutherin pitojen ja Pyhän Laurin vaelluksen järjestäjinä ovat Vantaan seurakunnat.