Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Keikkatauolle jäävä Juha Tapio: ”Tylsistymistä tulee vaalia”

 

– Olen miettinyt monesti, että miksi itselleen ei voi suoda vuosihuoltoa kuten autolle suodaan, pohti Juha Tapio Radio Dein Herätys!-aamulähetyksen studiossa viime tiistaina. Kuva: Lilli Juntunen

Kahteen suurkonserttiin valmistautuva Juha Tapio murehtii hiljaisten hetkien niukkuutta. – Tylsistymistä tulisi vaalia, laulaja-lauluntekijä sanoo.

Helsingin Hartwall Areenan konserttiin keikkavuotensa päättävä Juha Tapio vieraili Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä puhumassa hiljaisuuden kaipuustaan.

Areenakonserttien jälkeen laulaja vetäytyy tauolle.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

­– Se on ihan suunniteltu tauko, artisti korostaa.

Keikkalavasapatti ei välttämättä tarkoita, ettei uutta musiikkia syntyisi.

­– Voin suunnitelmallisesti päättää, etten tee biisejä. Toki silloinkin jotain ajatuksia voi tulla, mutta kun niitä ei työstä eteenpäin, ei niistä mitään synnykään.

Kun lauluntekijän mielessä alkaa soida laulujen aihioita, niiden sivuuttaminen on etukäteispäätöksistä huolimatta vaikeaa.

”Jos lopputuloksesta tykkää, kappaletta ei halua säilöä johonkin varmuusvarastoon. Laulut voivat hapantua siellä.”

­– Esimerkiksi nyt mielessä on kaksi biisiä, jotka olen juuri tehnyt – ja heti huomaan harkitsevani, julkaisinko ne saman tien, Juha Tapio nauraa.

– Siitä on niin tohkeissaan, kun saa jonkun kappaleen valmiiksi. Jos lopputuloksesta tykkää, kappaletta ei halua säilöä johonkin varmuusvarastoon. Laulut voivat hapantua siellä. Kyllä sellainen pienen lapsen into esitellä maailmalle se uutukainen, joka syntyi, on edelleen tallella.

– On sellaisia ajanjaksoja, kun kaikki elämässä kuulostaa biisiltä. Sitten on ajanjaksoja, jolloin mikään ei tunnu biisiltä.

Pitkän ja menestyksekkään uransa aikana Juha Tapio on kehittänyt itselleen kyvyn hankkiutua luovaan tilaan. Kyse on ammattitaidosta, itsekurista ja aistien avaamisesta.

– Inspiraation tilaan voi hankkiutua. Sitten niitä biisin aiheita alkaa tulla. Se on kumma, että eivät ne oikeasti maailmasta lopu, vaikka kaikki lauluntekijät ja taiteilijat itse kokevat ainakin välillä kaikkien aiheiden olevan jo loppu.

Esiintyminen jäähallikokoluokan konserteissa on lauluntekemisen tavoin Juha Tapiolle suunnitelmallista ja harkittua työtä.

– Isoja konsertteja suunnitellaan aika tarkasti, mikä on tosi kiinnostavaa ja kivaa. Nyt on poikkeuksellisen paljon suunniteltavaa, kun on kaksi isoa ja erilaista areenakonserttia. Visuaalisuus on saumaton osa kokemusta ja kokonaisuutta, se tukee musiikillista ilmaisua. Tietenkin haluan siihen vaikuttaa.

”On arvokasta, että aika kulkee hitaasti ja on tilaa ajatella.”

Juha Tapion keikkavuoden päättää Hartwall Areenan konsertti 7. joulukuuta. Marraskuussa laulaja esiintyy Pieniä taikoja -kiertueen päätöskonsertissa Helsingin jäähallissa.

– Alun perin ei ollut ajatusta tehdä kahta iso konserttia, mutta kun ensimmäinen myytiin heti loppuun ja Pieniä taikoja levy ja kiertue saivat niin hienon vastaanoton ihmisiltä, päädyimme tähän. Yleisön vastaanotto oli sykähdyttävä juttu minulle ja bändille.

­– Jäi sellainen olo, että ei tämä tähän saa loppua. Sitten tuli idea pohjustaa iso Hartwall Areenan rokkikonsertti Helsingin jäähallin intiimillä leirinuotiokeikalla.

Juha Tapio myöntää, että isojen konserttiesiintymisten jälkeen puseroon hiipii hetkeksi tyhjyys. Hän tasoittaa tunnetta arkisilla askareilla.

– Laulujen lunnaat on maksettava. Konserttien lujan latauksen jälkeen mennään aina pari päivää kumarassa. En väitä olevani ahkera kotitöissä, mutta teen niitä luovan ja henkisen työn vastapainoksi. Kannan kotona esimerkiksi suurimman vastuun ruoanlaitosta. Minulla on enemmän aikaa arkisin kuin toisella puoliskolla.

Perusarjen ohella Juha Tapio pyrkii vaalimaan elämässään hiljaisuutta.

– Hiljaisuus on minulle perusolotila. Viihdyn paljon yksikseni ja suorastaan tarvitsen sitä, että saan olla yksin ja hiljaa. Nykyään hiljaisuus on uhattuna. Käden ulottuvilla oleva älylaite uhkaa sitä alati.

Juha Tapion mielestä tylsistymistä tulee vaalia.

­– Tylsistymistä voi ehkäistä niin monella tavalla nykyään. Mutta juuri tylsistymistä pitäisi olla, sitä tulisi elämässä vaalia. On arvokasta, että aika kulkee hitaasti ja on tilaa ajatella.

 

Aiheet