Joukko kansanedustajia on huolissaan YK:n alaisen järjestön työntekijöiden terrorismin ihannoinnista

 

Kuva: Sari Savela

Kahdeksan kansanedustajaa kolmesta eri eduskuntaryhmästä on jättänyt hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen UNRWA -järjestön työntekijöiden toiminnasta.

United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) on vuonna 1950 perustettu Yhdistyneiden Kansakuntien järjestö. Se tarjoaa peruspalveluja ja suojelua noin 5,4 miljoonalle palestiinalaispakolaiselle Länsirannalla, Gazassa, Jordaniassa, Libanonissa ja Syyriassa. Suomi rahoittaa vuosittain järjestön toimintaa 5 miljoonalla eurolla ulkoministeriön kautta.

UNRWA:ta on vuosien aikana usealta eri taholta syytetty siitä, että sen ylläpitämissä kouluissa on oppilaille välitetty Israelin vastaista propagandaa, jossa yllytetään väkivaltaan. Genevessä sijaitsevan UN Watch -järjestön viime kuussa julkaiseman raportin mukaan useat UNRWA:n työntekijät sosiaalisessa mediassa kiihottavat terrorismiin Israelia vastaan. Tiedot on kerätty UNRWA:n työntekijöiden julkisista Facebook-profiileista.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

Raportin mukaan esimerkiksi henkilö nimeltä Mohammed Al-Ajrami, joka toimii UNRWA:n Gazan toimistossa varajohtajana, on julkaissut sosiaalisessa mediassa sisältöä, joka kannustaa palestiinalaislapsia ja -nuoria terrorismiin, ja opettajana toimiva Mudalalah Louz kannustaa kuvienkautta Israelin valtion tuhoamiseen.

UNRWA:ta on ennenkin arvosteltu lepsusta suhtautumisesta vihapuhetta ja terrorismiin viittaavaa toimintaa kohtaan esim. järjestön salliessa Hamasin sijoittaa aseita ja raketteja kouluihinsa vuonna 2014. UNRWA on myös YK:n tutkinnan alla liittyen syytöksiin järjestön johtotason henkilökunnan epäasiallisesta käyttäytymisestä, ml. virka-aseman väärinkäyttö.

– Ei kuitenkaan ole tiedossa, että yhtään UNRWA:n työntekijää olisi koskaan erotettu väkivaltaa ihannoivan ja siihen kehottavan puheen vuoksi, toteaa eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman, joka oli ensimmäinen kirjallisen kysymyksen allekirjoittaneista.

Useat maat, kuten Belgia, Hollanti, Sveitsi ja Uusi Seelanti ovat väliaikaisesti keskeyttäneet taloudellisen tuen UNRWA:lle raportin tultua ilmi.

– Aikooko hallitus keskeyttää Suomen tuen järjestölle, jonka työntekijät toistuvista huomautuksista huolimatta syyllistyvät vihapuheeseen ja julkisesti kehottavat lapsia ja aikuisia terroristiseen toimintaan, tai asettaa ehtoja UNRWA:n rahoituksen jatkamiselle, kysytään kirjallisessa kysymyksessä.

Kirjallisen kysymyksen allekirjoittajina ovat:

Peter Östman (kd)
Sanna Antikainen (ps)
Sari Tanus (kd)
Antero Laukkanen (kd)
Sari Essayah (kd)
Heikki Vestman (kok)
Mika Niikko (ps)
Ben Zyskowicz (kok)