Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Kehitysyhteistyöjärjestöt kääntyvät yhä enemmän yksittäisten lahjoittajien puoleen

 

Lapsia lukutaitoluokassa, Kambodzha
Kuva: Ari Vitikainen

Uusi Tie -lehti kysyi muutamilta kehitysyhteistyöjärjestöiltä, mihin toimenpiteisiin nämä ryhtyvät paikatakseen hallituksen leikkausten jättämää aukkoa.

Suomen hallituksen kehitysyhteistyöjärjestöihin kohdistamat leikkaukset ovat aiheuttaneet yt-neuvottelujen kierteen. Uusi Tie -lehti kysyi sähköpostitse muutamilta järjestöiltä, mihin toimenpiteisiin nämä ryhtyvät paikatakseen edes vähän leikkausten jättämää aukkoa.

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg kertoo, että valtion rahoituksen laskiessa yksityisillä lahjoittajilla on entistä tärkeämpi merkitys.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

– Uskomme ja toivomme, että lahjoitushalukkuus kasvaisi. Aika paljon on tullut yhteydenottoja esimerkiksi tapahtumien suhteen. Yhteisöt ja yritykset suunnittelevat keräystapahtumia ja tempauksia, Hemberg sanoo.

Suomen Lähetysseurassa korostetaan seurakuntien kannatuksen merkitystä.

­­– Nyt tarvitsemme seurakuntia enemmän kuin koskaan, kun hallitus leikkaa omaa osuuttaan työmme rahoituksesta, kertovat Lähetysseuran kampanja- ja keräyspäällikkö Henriika Lindroos ja varainhankinnan päällikkö Anders Wikström.

Yksittäisiä ihmisiä Lähetysseura kutsuu erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten kummeiksi.

Tehostusta varainhankintaan

Plan Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen luottaa siihen, että järjestö pystyy kasvattaman lahjoittajien määrää tämän syksyn aikana.

– Tehostamme varainhankintatoimenpiteitämme, vaikka ajat ovat tiukat. Varainhankintaan käytettäviä resurssejamme pitää miettiä entistä tarkemmin, koska hallituksen leikkauksilla on vaikutuksia myös niihin. Aiomme olla innovatiivisia ja rohkeita siinä, miten ja millaisilla viesteillä lähestymme suomalaisia, jotta mahdollisimman moni heistä ryhtyisi lahjoittajaksemme.

– Koska hallituksen leikkaus on niin iso, niin sen paikkaaminen kokonaan yksityisillä lahjoituksilla on vaikeaa ja lyhyellä aikavälillä mahdotonta, Heinänen kertoo.

Pelastakaa Lapset ry:n varainhankinnan päällikkö Sari Meller sanoo, että järjestössä suunnitellaan varainhankinnan tehostamista, mutta tässä vaiheessa lopullisia toimenpiteitä ei ole lyöty lukkoon.

– Jo olemassa olevien hankkeiden ylläpito varainhankinnan toimenpiteillä on haastavaa ja leikkausten tuoma lovi lisää todella varainhankinnan paineita. Tilanne on kokonaisuudessaan haastava ja pahoin pelkään, että varainhankinnan toimenpiteillä lovea ei saada kokonaan täytettyä, Meller toteaa.

 
artikkelibanneri Uusi Tie