Kansanedustajat kritisoivat hallitusta ruoka-avun tukileikkauksista

 

Kuva: Jani Laukkanen

Hallitus on kahtena aikaisempana vuotena osoittanut miljoonan euron tuen vähävaraisia auttaville järjestöille. Ensi vuoden talousarviosta tuki on päätetty leikata.

Eduskunta äänesti tänään talousarvioesitykestä. Hallituspuolueet äänestivät nurin esityksen ruoka-apua jakavien yhdistyksien tuesta. Vuosille 2016 ja 2017 eduskunta päätti osoittaa miljoona euroa vähävaraisia auttaville järjestöille, jotka järjestävät muun muassa ruoka-apua. Tästä rahasta Sosiaali- ja terveysministeriö osoitti varat valtakunnallisille toimijoille, jotka jakoivat yli 100:lle järjestölle tukea, jotta ruokaa olisi jaettavissa vähävaraisille ns. leipäjonoissa.

Kansanedustaja Antero Laukkanen (KD) kertoo olevansa todella tyrmistynyt ”joululahjasta, jonka hallituspuoleet järjestivät vähävaraisille.

Treen srk, neliöb 3.-16.4, MJa

– Juuri kun homma oli saatu pyörimään ja oli ministeriössä luotu hyvät käytännöt ruoka-avun antajien kanssa tuen laajasta vaikuttavuudesta koko Suomen alueella, niin hallitus toimii näin kylmäsydämisesti ja vetää maton jalkojen alta. Vetosin vielä tänä aamuna sähköpostitse kaikkii kansanedustajiin, että he äänestäisivät tämän tuen säilyttämisen puolesta, mutta mikään ei saanut hallituspuolueiden sydämiä syttymään vähävaraisten hyväksi, sanoo Antero Laukkanen, joka toimii myös eduskunnan köyhyysryhmän varapuheenjohtaja.

Myös Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko oli pettynyt siihen, että ruoka-apua tarjoavien tahot tuet leikattiin kokonaan pois ensi vuoden talousarviosta.

– Hallitustaipaleen alussa sovimme keskustan ja kokoomuksen kanssa yksissä tuumin, että tuemme kaikkein köyhimpiä ohjaamalla resursseja ruoka-aputyöhön. Nyt olen pettynyt. Jos joitakuita tässä maassa pitäisi joulun alla muistaa, niin ruokajonossa seisovia köyhiä kansalaisiamme, toteaa ruoka-avussa ennen eduskuntauraansa toiminut Mika Niikko.

– Hallituspohjan muutos näkyy selvästi hallituksen arvovalinnoissa, toteaa kansanedustaja Sami Savio (PS).

 

Aiheet