Kansanedustaja Päivi Räsänen järkyttyi ministeri Virolaisen kannanotosta

Kuva: Sari Savela

Kansanedustaja (KD) ja entinen sisäministeri (2011-2015) Päivi Räsänen julkaisi eilen kannanoton, jossa hän puolustaa ulkoministeri Timo Soinin oikeutta ilmaista kantansa abortista.

Kannanotossaan Päivi Räsänen kertoo myös olevansa järkyttynyt ministeri Anne-Mari Virolaisen Twitterissä ilmaisemasta kannanotosta Timo Soinin näkemykseen. Virolaisen  mukaan aborttioikeus kuuluu ihmisoikeuksiin.

”Puolustan vahvasti ulkoministeri Soinin oikeutta ilmaista kantansa Irlannin aborttilinjauksesta. Kysymys ihmisen elämän alkamisesta ja oikeudesta elämään on syvästi maailmankatsomukseen ja vakaumukseen kytkeytyvä. Ihmisyksilön elämä alkaa biologisesti hedelmöittymisestä ja jos vakaumuksen mukaan jokaisella ihmisellä on yhtäläinen oikeus elämään, silloin raskaudenkeskeytys merkitsee pienen ihmisen elämän lopettamista. Miksi tätä näkemystä ei saisi ilmaista?

Sansa kesäkeräys artikkelin alle

Myös ministerillä on oikeus ilmaista vakaumuksensa. Kankaanpään Kansanlähetyspäivieni puhe kesällä 2013 käynnisti vyöryn, jonka seurauksena valtion ylimmille laillisuusvalvojille tuli puheestani yli 40 valitusta, mm sillä syytöksellä, että olisin kehottanut ministerinä rikkomaan Suomen lakia. Kerroin lääkärinä kieltäytyneeni suorittamasta abortteja vedoten siihen, että ”Jumalaa tulee totella enemmän kuin ihmistä”. Eduskunnan oikeusasiamies vahvisti pitkässä vastauksessaan uskonnon- ja sananvapauden periaatteen, mikä koskee myös valtioneuvoston jäsenenä olevia henkilöitä.

Niin Irlannissa kuin Suomessa on edelleen suuret määrät niitä kansalaisia ja heidän joukossaan poliittisia vaikuttajia, jotka näkevät raskaudenkeskeytyksen ihmisen elämän lopettamisena ja ihmisarvon loukkauksena. Kun puhutaan lapsen elämästä, on kapeaa kohdistaa huomio pelkästään sukupuolten tasa-arvoon. Naisten oikeuksia tulee edistää, mutta ei pienten ihmisten elämän kustannuksella.

Olen järkyttynyt muutoin arvostamani ministeri Virolaisen tuoreesta kannanotosta Soinin lausuntoon. Hänen mukaansa ’aborttioikeus ei ole mielipideasia. Se on ihmisoikeuskysymys.’ Kieltääkö ministeri mielipidevapauden näin syvästi vakaumuksellisessa asiassa? Minäkin olen sitä mieltä, että aborttikeskustelussa on kyse ihmisoikeuksista, mutta huomioiden kaikki osapuolet, myös kohdussa kehittyvä lapsi.”

PS Norvanto Hedelmästään puu tunnetaan