Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kansalaisaloite käynnistyi seksin oston kriminalisoimiseksi Suomessa

 

KUVA: Wikimedia Commons

Aloitteen perusteluissa todetaan muun muassa, että seksuaalipalvelujen ostamisella sallitaan naisten ja tyttöjen hyväksikäyttö ja tuetaan ihmiskauppaa.

Ei ihmiskaupalle -nimiseen kansalaisaloitteeseen alkoi nimienkeräys 20.6. Aloite tähtää siihen, että ”seksuaalipalvelujen ostaminen tehdään rangaistavaksi, jotta ihmiskauppaan voidaan puuttua ja sitä voidaan ennaltaehkäistä nykyistä tehokkaammin.”

Aloitteessa huomautetaan, että vaikka seksuaalipalvelujen ostaminen parituksen ja ihmiskaupan uhrilta on kielletty, samoin kuin seksuaalipalvelujen myyminen julkisella paikalla, nämä kiellot eivät ole toimineet toivotulla tavalla. Käytännössä tuomioita seksuaalipalvelujen ostosta parituksen tai ihmiskaupan uhrilta on annettu erittäin vähän. Tuomio prostituutiosta annetaan useimmiten seksuaalipalveluja myyvälle naiselle, joka voi itse olla parituksen tai ihmiskaupan uhri. Aloitteen mukaan ainoa toimiva keino puuttua prostituutioon, ja muihin seksuaalisen hyväksikäytön muotoihin, on vaikuttaminen kysyntään.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Kansalaisaloitteessa viitataan myös tutkimuksiin, joiden mukaan kriminalisointi vähentää seksin ostajia. Seksuaalipalvelujen ostaminen on jo kriminalisoitu muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Islannissa, Irlannissa ja Ranskassa. Esimerkiksi Ruotsissa kriminalisoinnin vaikutukset ovat olleet huomattavia. Seksuaalipalveluja ostavien miesten määrä on vähentynyt, ja ruotsalaisten asenteet kriminalisointia kohtaan ovat myönteiset.

Kansalaisaloitteen lisäksi seksinoston kriminalisointia ajetaan eduskunnassa. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen on aloittanut nimienkeräyksen lakialoitteen tekemiseksi.

– Toivomme, että asia etenisi nyt, kun samasta asiasta syntyy samanaikaisesti sekä sisäistä että ulkoista painetta, Pia Rendic Vapauta uhri ry:stä toteaa.

Ihmiskaupan vastaista työtä Suomessa ja ulkomailla tekevä yhdistys on aloitteen taustalla. Aloitetta on tukemassa myös Samaria ry:n Rose-projekti.

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa osoitteessa www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2035

 

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet