Kansainvälinen kuurojen viikko muistuttaa, että ihmisoikeustyötä on vielä tehtävänä

 

Kuurojen kansalaisjärjestön johtaja Magsar Ganbaatar (vas.) vieraili työ- ja sosiaaliministeriössä kansainvälisellä kuurojen viikolla. KUVA: Tegsh Tusgal.

Mongoliassa on yli 12 000 kuuroa tai kuulovammaista ihmistä. Kaikkiaan noin 50 000 ihmistä käyttää viittomakieltä. He ovat kuurojen lisäksi muun muassa näiden perheenjäseniä.

Tällä viikolla vietetään kansainvälistä kuurojen viikkoa. Kansalaisjärjestöt Mongoliassa ovat nostaneet esiin  kuurojen ja kuulovammaisten oikeuksia monin tavoin viikon aikana. Yksi merkittävä näkökulma on kielitietoisuuden lisääminen niin kuurojen yhteisössä kuin yhteiskunnassa laajemmin. Viikon aikana toteutettiin vaikuttamistyötä monipuolisesti. Mongolian pääkaupungissa Ulaanbaatarissa järjestettin 23. syyskuuta rauhanomainen mielenilmaus  ja kuurojen ihmisten kansalaisjärjestön johtajana toimiva  Magsar Ganbaatar vieraili viikolla työ- ja sosiaaliministeriössä.

Ulaanbaatarin keskusaukiolla järjestettiin rauhanomainen mielenilmaus kansainvälisen viittomakielen päivänä, 23. syyskuuta. KUVA: Ch.Mungundalai.

Työlle onkin todellinen tarve, sillä arvioiden mukaan Mongoliassa on yli 12 000 kuuroa tai kuulovammaista ihmistä. Kaikkiaan noin 50 000 ihmistä käyttää viittomakieltä. He ovat kuurojen lisäksi muun muassa näiden perheenjäseniä.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Vuonna 2016 maan lakiin kirjattiin tunnustus viittomakielestä kuurojen äidinkielenä sekä oikeus käyttää viittomakieltä yhteiskunnan palveluiden saamiseksi. Neljässä vuodessa edistystä ei kuitenkaan oli juuri tapahtunut, esimerkiksi kuuroille ihmisille on koko maassa vain yksi koulu.

Ganbaatar toimii vuoden alussa käynnistyneessä kehitysyhteistyöhankeessa tutkijana. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa viittomakielen asemaa osana kuurojen ja kuulovammaisten ihmisten identiteettiä keräämällä eri puolilla maata käytössä olevia viittomia videolle ja julkaisemalla ne digitaalisesti. Työn lopputuloksena syntyy verkossa oleva viittomakielen sanakirja.

Viittomakielen tulkkien koulutusta varten kehitetään opetussuunnitelmat eri tasoisille koulutuksille ja järjestetään koulutusta. Kuurojen järjestöjä voimaannutetaan toimimaan ihmisoikeuksiensa puolustamiseksi.

Suunnittelun taustalla on malli, jonka mukaan kuurojen ja kuulovammaisten ihmisten ihmisoikeuksien toteutumiseksi on viittomakielen lisäksi kehitettävä samanaikaisesti kouluopetusta, pääsyä julkisiin ja yksityisiin palveluihin sekä parannettava viittomakielen tulkkien saatavuutta. Hankkeessa nämä tavoitteet toteutetaan tukemalla kuurojen itsensä johtamaa yhteisöllistä työtä viittomakielen kehittämiseksi. Yhteistyössä on mukana kolme kuurojen parissa työskentelevää merkittävää kansallista kansalaisjärjestöä, lisäksi useita pienempiä erikoistuneita tai alueellisia kuurojen järjestöjä.

Mongolian kuurojen yhteisön kielellisen identiteetin voimaannuttaminen on Ulkoministeriön tukema kehitysyhteistyöhanke, jota Lähetysyhdistys Kylväjä johtaa yhteistyössä paikallisen kansalaisjärjestöjen kanssa. Nelivuotinen hanke käynnistyi tammikuussa 2021.

 

 
Kylvaja artikkelibanneri