Hyvät: Viikon debatti ehdolla vuoden radio-ohjelmaksi: ”Lajissaan ainutlaatuinen” – Radio Dei kisaa myös juontajatittelistä

Kallion seurakunta epää Suomen Raamattuopistolta kolehdin

 

Kallion seurakunnan seurakuntaneuvosto on päättänyt kohdistaa Suomen Raamattuopiston Säätiölle kerättävän valtakunnallisen kolehdin Yhteisvastuukeräykselle. Asiasta päätettiin seurakuntaneuvoston kokouksessa 28.3.

Eriävän mielipiteen esittäneen kirkkoherra Heikki Ahosen mukaan päätös on laiton. Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo vahvistaa että kirkkohallituksen kolehtipäätökset sitovat seurakuntia.

Kirkkohallituksen määräyksen mukaan (kirkkolaki 22. luku 2. §) Suomen evankelisluterilaisen kirkon seurakunnissa kannetaan 17.4. kolehti  Suomen Raamattuopiston raamattuopetukseen ja nuorisotyöhön.

Kallion seurakuntaneuvoston jäsen Eero Minkkinen esitti 1.3. pidetyssä seurakuntaneuvoston kokouksessa kuitenkin, että kolehti Suomen Raamattuopiston säätiölle ”poistetaan”.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

– En ole tyytyväinen heidän suhteeseensa naispappeuteen, Minkkinen kommentoi.

Kirkkoherra: ”Päätös on absurdi”

Päätökseen jätettiin kolme eriävää mielipidettä. Jättäjien joukossa oli seurakuntaneuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra Heikki Ahonen.

– Päätös on laiton, koska kyseessä on kirkkohallituksen määräämä kolehti. Jää nähtäväksi, mitä tästä seuraa, pettynyt Ahonen toteaa.

Puheenjohtaja Ahonen kokee raskaana sen, että esitys runnottiin seurakuntaneuvostossa läpi.

– En ole sitoutunut mihinkään tiettyyn herätysliikkeeseen, mutta olen sitoutunut Suomen lakiin. Ei seurakuntaneuvosto voi määrätä siitä.

Myös teologian ylioppilas Juhana Pulli jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

– Esityksen läpimenoon vaikutti naispappeuskysymyksen lisäksi Nuotta-lehden Älä alistu! -kampanjasta noussut kohu, hän toteaa.

”Kirkkohallituksen määräys sitoo seurakuntia”

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo ei tahdo ottaa asian tiimoilta kantaa ”yksittäistapauksiin, kuten Kallion seurakuntaneuvoston päätökseen”.

– Kirkkolain (KL 22:3,9 §) mukaan kirkkohallitus määrää kolehdit kannettavaksi kaikissa seurakunnissa. Kirkkohallituksen kolehtipäätös perustuu lakiin ja on seurakuntia sitova. Seurakunta ei voi jättää kolehtia keräämättä, Keskitalo toteaa.

– Joskus kuitenkin seurakunnassa on esimerkiksi tapahtuma, jonka vuoksi halutaan kerätä kolehti toiseen tarkoitukseen kuin kirkkohallituksen päätöksessä on määrätty. Tällöin on vakiintuneen tavan mukaan voitu vaihtaa ”päikseen” kahden kolehdin keräyspyhiä.

 

 
Artikkelibanneri perussanoma